Genbrugsbørn og øko-idealer

Vigtigste babyudstyr: 10 livreddere (0-6 måneder)

Vi snakker meget om penge for tiden. Mere præcist om hvor mange vi har brug for. For det kan være dyrt at have børn. Der er så mange ting, man har brug for. Men hvor meget er egentlig nødvendigt? Det er ikke, fordi jeg mener, at man skal leve på en sten for at redde planeten, eller at man absolut skal spare bare for at spare. Men man kan hurtigt blive rådet til at købe rigtigt meget børneudstyr og børnetøj. Og man kan virkelig let komme til at forkøbe sig i babyudstyr, som man egentlig ikke har brug for. Hvor den grænse går er naturligvis individuelt, men for vores familie har behovet ikke været så stort igen. Hvis jeg er i tvivl, spørger jeg nogen gange mig selv: Er det værd at være væk fra vores børn for at tjene penge til at købe det? Uanset om ens timeløn efter skat ligger på 100 kroner, 200 kroner, 1200 kroner eller endnu mere, så er det værd at overveje, hvor mange timer af ens tid det nye boldbassin eller den roterende skråstol koster. I nogle tilfælde vil det være investeringen værd. Men i rigtig mange tilfælde, har vi valgt at lade være. Denne her liste indeholder de ting, som vi har brugt dagligt, og som vi virkelig ville have svært ved at klare os uden!

 1. En vikle
  Jeg er virkelig glad for at bære mine børn. Det giver en helt særlig nærhed, som jeg slet ikke kan forestille mig at være foruden. Vikler er ikke billige, men til gengæld kan de bruges til virkelig meget. I stedet for barnvogn når vi har været ude af huset, eller Lille A har skulle sove til middag. I stedet for en skråstol når hun har været lidt pylret. I stedet for en kravlegård når jeg har haft brug for at have hænderne fri. I stedet for en rejseseng når vi har været på besøg hos andre i længere tid. I stedet for en masse besvær når jeg har skulle amme ude eller vi bare har haft brug for nogle viklekram. Vi startede med en billig strækvikle, og brugte fra omkring 4 måneder en fastvikle fra Yaro i min basestørelse.
 2. Superfitmor
  Graviditet er en hård omgang for mig, så efterfødseltræning føltes nærmest som genoptræning. Delte mavemuskler, bækkenløsning, hypermobile led, spændingshovedpine og ondt i ryggen går ikke væk over night. Men 10 minutters træning om dagen gjorde virkelig en stor forskel. Hurtigt. 
 3. Stofbleer
  Ingen uheld. Ingen allergi. Ingen overfyldt skraldespand. En del vask – men ikke mere end, at vi med en gylpebaby alligevel var nødt til at vaske en del alligevel. Vi startede med en stak gammeldags stofbleer og uldstrik. Vi har selvfølgelig også haft klude, pusleplads, en spand til snavsede bleer og så videre. Læs mere om stofbleerne i den første tid her.
 4. Babytøj
  Vi kan godt lide at have en del tøj til vores babyer. Men med stofbleerne oplevede vi ikke rigtigt uheld. Jo, under bleskift, men ikke ellers. Mange anbefalinger om hvor meget tøj man har brug for, var derfor helt overdrevne ift hvad vi havde brug for. I hver størrelse har jeg købt et sødt sæt tøj, som jeg virkelig var glad for. Det er måske ikke helt nødvendigt. Men jeg kan virkelig godt lide at købe ting til mine børn. Og kan let komme til at købe for meget, hvis ikke jeg passer på. Så for mig fungerede det, at kanalisere alle mine redebygnings-shopaholic-følelser ud i et enkelt sæt tøj. Derudover har vi haft omkring 8-10 sæt tøj, enten heldragter eller body/bukser. Dertil 8-10 par strømper eller strømpebukser. I vintermånederne har vi også haft en køredragt, et par uldbodyer, en varm trøje og omkring 5 huer. Sidstnævnte kun fordi jeg bliver ved med at smide dem væk. Over hænder og fødder har vi om vinteren brugt en skøn blanding af rigtige babyvanter- og futter, og hvad storesøstrene lige havde på lager af uldne sokker.     
 5. Samsovningsseng
  Jeg er ikke særlig god til at blive vækket syv gange på en nat, lad mig sige det sådan. Jeg minder mest af alt om en zombie med lavere IQ end gennemsnittet af zombier. Da jeg en dag faldt siddende i søvn, mens jeg ammede vores første barn, blev vi enige om at samsovning og “breastsleeping” (googl det!), nok var den bedste løsning. Samtidig trives vores børn virkelig med at få den ekstra tryghed om natten. Samsovning er nok ikke for alle – søvn er bare enormt individuelt. Men det har været skønt og vigtigt for os at samsove, og at gøre det på en sikker og tryg måde. Læs mere om hvordan vi samsover her.
 6. Ammetøj
  Jeg har friammet alle børnene, og de har alle meldt sig ret ofte. En gang i timen ofte. Og jeg er ret  kuldskær. Og doven. Virkelig, virkelig doven. Derfor har jeg været ret glad for ammetøj.
 7. En kasse brugt legetøj
  Hvilket som helst legetøj, der ikke er sprængfyldt med kemi. Det er alligevel kun sjovt i 30 sekunder. Og uanset hvad du investerer i vil de til enhver tid hellere have det legetøj deres søskende eller det børnene fra mødregruppen har.
 8. En bidedims
  Eller en bidering til ømme gummer. Vi fik et par bideringe med Sophie la Girafe i gave. De har været ret gode, men vi har også været rigtig glade for en viklekæde når gummerne kløede alt for meget. Fordelen ved viklekæden er egentlig bare, at barnet ikke kan smide den væk, når man er ude og gå tur. Til gengæld kan den blive ret klam at have om halsen, hvis man har en gylpebaby. Og det har jeg. 
 9. En god babyalarm
  Vores børn er sjældent helt alene, når de er helt små. Om aftenen sover de i samme værelse, og indtil vi går i seng, har vi babyalarmen tændt. Vi er egentlig aldrig længere væk, end at vi godt kan høre dem. Men det er bare rart at kunne reagere ved første lille grynt, så babyen ikke når at vågne helt. Eller vække de store. Gys. Vi har forresten valgt en Neonate, fordi den, i de tests vi læste, klarede sig bedst i forhold til bestråling og driftsikkerhed.
 10. Ikke alt for meget mere
  Det her er nok ikke en komplet liste for særlig mange familier. Det er heller ikke en komplet liste over det, som vi har købt til vores babyer. Listen indeholder fx hverken pandetermometer, der er rart når børnene har feber, eller autostol, der fx er nødvendig for at vi kan besøge familien eller skal på en længere tur.Men det er værd at overveje, hvor mange af de ting, som man ikke bruger hver dag, der egentlig er nødvendige.

Hvilke babyting har du brugt hver dag?

(Blogposten indeholder ikke reklamer.)

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Genbrugsbørn og øko-idealer