Vores 8 første babytegn

9 måneder med moderne stofbleer

 

Lille A bliver 9 måneder i dag. Det er helt utroligt at tænke på. Selvom man ikke nødvendigvis er gravid i præcis 9 måneder, har jeg syntes, at pigernes 9-måneders dag var lidt speciel. Og så har jeg hver gang syntes, at de første 9 måneder er gået så hurtigt. I hvert fald sammenlignet med mine laaaaange graviditeter. De er også gået hurtigt denne gang. Men det har været 9 skønne måneder, som er blevet brugt på amning, hygge og.. stofbleer.

Det er ikke fordi, at de har optaget så afsindigt meget tid, stofbleerne. Men bleer fylder bare meget i hverdagen, lige i starten. Og vi har været rigtig glade for, at vi denne gang har brugt moderne stofbleer på babymåsen. Allerede mens jeg var gravid, tænkte vi over, at vi ville give stofbleerne en chance. Både fordi stofbleerne er mere bæredygtige og kan fås økologiske, men bestemt også på grund af kemi og allergifremkaldende stoffer i engangsbleer. Vi startede med en mærkelig blanding af stofbleer i nyfødt-størrelsen: AiO-bleer, formsyede bleer, gammeldags stofbleer/gylpeklude og en stak engangsbleer. Engangsbleerne fungerede slet ikke. De lækkede efter en time eller to, og gav hende ildrød rumpe. Stofbleerne sugede bedre og gav ikke rød numse, men skulle stadig skiftes tit. Først da vi efter nogle uger begyndte på bleer i One Size-størrelserne, blev det helt godt.

Godt blev det til gengæld. Så godt at vi ser tilbage på en uge i sommerferien, hvor vi var nødt til at bruge engangsbleer, med skræk og rædsel. Selve ferien var god. Et dejligt sommerhus, søde mennesker og dejlige aktiviteter. Det var rigtig hyggeligt. Hvis det ikke lige var fordi, at Lille A havde konstant rød numse. Og tissede igennem engangsbleen 1-2-3 gange pr nat på trods af bleskift. Og så var der de utallige ammebæ-bleer. Jeg havde lykkelig glemt alt om, at engangsbleer ikke kan holde på bleindholdet inde i bleen. Det lyder som en overdrivelse, men det føltes virkelig som om ferien startede, da vi kom hjem til stofbleerne.

I dag har vi flere forskellige moderne stofbleer, og vi har også lidt flere, end hvad der egentlig er strengt nødvendigt. Og det er virkelig rart. Både fordi man kan glemme at vaske eller bare opleve, at bleerne er lidt langsommere om at tørre. Men også fordi det er rart at have lidt forskellige valgmuligheder. Jeg har været ude og kigge på lageret, og lige nu tæller det:

 • 1 AiO-ble
  Udover nyfødt-bleerne fik jeg også en AiO-ble med i en pakke, som jeg købte brugt. AiO-bleer er mere eller mindre en engangsble, som du kan vaske: Der er ingen indlæg, der skal knappes i. Ingen lommer der skal lægges noget i. Det virker smart, men jeg er alligevel ikke en fan. Muligvis har jeg ikke prøvet den rigtige AiO-ble endnu, men jeg tror bare ikke, at det er det rigtige for os. Det irriterer mig, at man ikke selv kan bestemme, hvor meget stofbleen skal suge. Især fordi Lille A har brug for mere sug end de fleste. Det irriterer mig, at de tørrer langsomt. Og så synes jeg nok bare ikke, at de er særlig meget nemmere end f.eks. Ai2-bleer.
 • 22 Ai2-bleer
  Vi startede med at købe to Petit Lulu SiO-bleer, som egentlig er en Ai2-ble. Bare med mere end to dele. Den består nemlig af et ble-cover i vandtæt pul og af to sugende indlæg, man kan knappe fast efter behov. Vi blev så glade for dem, at vi købte en pakkeløsning, og endte med at have 2*22 indlæg og 7 skaller. Hvis barnet bare har tisset, kan man genbruge skallen nogle gange, før den skal vaskes. Helt i starten brugte vi det lille indlæg om dagen og det store indlæg om natten. Fra 3-9 måneder brugte vi det store indlæg om dagen og begge indlæg om natten. Og for nylig er vi begyndt at bruge begge indlæg om dagen. Det er da smart.
 • 7 Lommebleer
  En lommeble er stort set det samme som en Ai2-ble. Den består af en skal og af nogle løse indlæg. I modsætning til Ai2-bleerne skal indlæggene ikke knappes fast, de skal lægges ned i en lomme, der er i skallen. Jeg synes ærlig talt, at det er lidt besværligt med den lomme. Og så kan man ikke genbruge skallen. Til gengæld kan man putte hvad som helst i lommen. Store indlæg, vaskeklude, små indlæg, gammeldags stofbleer, et stykke af et slidt håndklæde. Hvad som helst. Så vi har en håndfuld lommebleer, til når vaske-rutinen ikke kører helt, som den burde.
 • 7 Formsyede bleer og 1 uldcover
  En formsyet ble er en ble, der suger, men som mangler et vandafvisende lag. Vi har 5 anavy-bleer og 2 fra Little Lamb. Anavy-bleerne bruger vi om natten med et Anavy-cover i uld. Det er en ble, der suger virkelig godt. Fordi man kan bruge et uldcover, er det også en løsning, der er virkelig åndbar og god for huden. Eneste minus er, at man skal give barnet to bleer på i træk. Det kan godt virke lidt mærkeligt, og giver også en lidt større ble.
 • 2 hybrider
  Vi købte to hybrider brugt, for at se hvad det var. Egentlig er det en formsyet ble, der skal have en lille smule vandafvisende effekt i det yderste lag. Det vil sige, at de egentlig burde kunne holde til, at man bruger dem uden cover, men stadig med fuld åndbarhed, hvis man skifter tit. Dem, jeg har fået fat i, er vist gamle og slidte. De virker i hvert fald helt som formsyede.

Helt lavpraktisk er det rimelig enkelt med de moderne stofbleer. Bleerne ligger i en kurv ved puslepuden. I en anden kurv har vi vaskeklude og klude klippet ud af gamle håndklæder. Når bleer og vaskeklude har været brugt, ryger de i en pedalspand, hvor vi har et gammelt pudevor som skraldepose. Man kan også købe særlige wet bags, til at have de snavsede bleer i. Sådan nogle har vi i mindre størrelse, til når vi skal på tur, men vi har aldrig fået købt nogle til blespanden. Hovedpudebetrækkene ryger direkte i vaskemaskinen med indhold – nemt, bæredygtigt og helt og aldeles u-ulækkert. Bleerne vaskes hver 3. dag på 60 grader. En gang om måneden giver vi vaskemaskinen en afkalkning og et 90 graders program. Vi overvejer inden for den nærmeste tid at udvide stofble-rutinen med et papirindlæg, der kan kasseres, når der er ekstra gevinst i bleen. De fleste anbefaler det, når barnet går over til fast føde, men indtil videre har det ikke været nødvendigt, og så er det jo både nemmere og mere bæredygtigt at lade være.

Bæredygtigt og nemt er nok de to ord, der først falder mig ind, når jeg tænker på moderne stofbleer. Det er en god følelse at slippe for de store mængder plastikaffald, som engangsbleer giver. Det er en endnu bedre følelse, at give sin lille, lækre baby, en blød, lækker, økologisk stofble på, helt fri for kemi. Og det er nemt. Selvfølgelig er der noget ekstra vask, men det bliver hurtigt en del af hverdagen, og det går meget nemmere, end jeg troede, at det ville. Derudover er der ikke den store forskel mellem moderne stofbleer og almindelige engangsbleer. Måske bortset fra at man virkelig brander sig som mødregruppens øko-tosse. Især hvis man under snakken om nyt babytøj, begynder at fable om nye prints på stofbleer. Men det må man tage med.

(Indlægget er ikke sponsoreret. Selvom det godt kunne se sådan ud. Jeg er bare meget begejstret.)

6 kommentarer

 • Kære Ekatarina. Tusind tak for det super gode indlæg! Du har reddet mig op af det sorte hul af stof-ble-forvirring, som jeg havde gravet mig selv dybt ned i. Der er SÅ mange muligheder inden for stofbleer og som førstegangs-gravid-noobie, kan det være helt vildt forvirrende og nærmest uoverskueligt.
  Jeg havde planlagt at tage på babymesse, hvor jeg havde set, at der ville være en stand med moderne stofbleer. Det var jo en oplagt mulighed, for at få noget kvalificeret starthjælp, men messen blev selvfølgelig aflyst pga corona.
  Nu har jeg til gengæld kigget på en startpakke fra Petit Lulu, som du skriver så pænt om, og jeg tror, jeg kaster mig ud i sådan én til at starte med. så tager vi den derfra.
  Tak for en dejlig blog med masser af inspiration.
  Mvh Line Mailis

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Line.
   Dejligt at du kunne bruge det. Vi har været virkeligt glade for Petit Lulu bleerne. Som skrevet begyndte vi først med dem da hun var et par uger… Jeg tror vi købte en pakkeløsning da vores datter var i str 62 i tøj og det passede indtil hun blev blefri. Jeg glæder mig til at finde dem frem til lillebror! ❤️ De er i den store (og velsugende) ende af one size-bleer, så jeg ved ikke hvordan de vil passe til en helt nyfødt. Helt i starten prøvede vi os igennem en masse forskellige ting, og blev bla glade for at bruge det lille indlæg fra petit Lulu bleerne som sug. 😁 Spørg endelig, hvis der er noget jeg kan hjælpe med. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • s

  Hej, tak for din gode gennemgang.Vi skal til at starte op med stofbleer til vores barn på 9 måneder. Hvordan gik det med ikke at bruge papirindlæg? Begyndte i på det på et tidspunkt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak skal du have. Det gik rigtig fint uden papir. Vi prøvede nogle forskellige former for papir, men ingen af dem overlevede vores vaskemaskine, og jeg syntes at det var besværligt med to blespande – en til vask og en til skrald. Så vi gik faktisk bort fra papir igen. Jeg syntes, at det var nemmere bare at tippe bleindholdet ud i toilettet og vaske bleen som normalt. 🙂 Nu brugte vi også blw, så vores datter blev næsten-fuldammet ret længe, og blev efterfølgende renlig ret hurtigt, så det var ikke aktuelt så længe. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie

  Super fin forklaring på din brug af stofbleer! Tak 🙂
  Det er så svært at finde rundt i som førstegangs (endnu) gravid.
  Når du skriver at de ryger i vaskemaskinen MED indhold… Er det sà med ammebæ og det hele???!
  Virkelig?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores 8 første babytegn