Min nytårsaften

Mine nytårsforsætter

I ugen mellem nytår og min fødselsdag plejer jeg hvert år at tænke lidt over året, der er gået og sætte mig nogle nytårsforsætter. Det kunne jeg selvfølgelig gøre en hvilken som helst anden dag. Og det gør jeg egentlig også… Jeg har mere eller mindre hver mandag grublet mig frem til nogle nye mandagsforsætter, til ugen der kommer… Bare nogle små ting som jeg håber, at ugen bringer. Hvilket er mindst lige så fjollet som nytårsforsættene. Men både mandagsgrublerierne og nytårsforsættene er en mulighed for at tage et positivt, kritisk blik på sit liv. Hvad gør jeg, fordi det gør mig lykkelig? Hvilke valg er meningsfulde for mig? Og hvornår følger jeg bare med flokken, med naboen og med den kultur jeg lever i, uden egentlig at kunne se værdien eller nødvendigheden i at arbejde 37.5 timer om ugen, købe nye fladskærms-tv eller forbyde saldoer i sofaen. Der kan være gode grunde til at træffe alle tre valg, men er der det nu også for mig – på lige netop det her tidspunkt i mit liv?

De er tit lidt forhadte, nytårsforsættene. Og jeg forstår egentlig godt hvorfor… Eller jeg forstår i hvert fald godt, hvorfor det helt klassiske nytårsfortsæt ikke er så populære. For de kan ærlig talt godt blive til noget overfladisk selvpineri. Noget med at sulte sig selv igennem januar for at leve op til et fuldstændig urealistisk skønhedsideal, fremelsket af et eller andet tilfældigt fransk modehus. Den slags nytårsforsæt er jeg ikke så glad for. Heller ikke de meget ambitiøse fortsæt om at lære et nyt sprog eller om at vende sin livsstil helt på hovedet. Det kan sagtens være, at de fungerer for nogen, men for mig behøver et nytårsforsæt slet ikke at være så radikalt for at være godt. Jeg kan til gengæld godt lide at gøre status over, hvad der har givet mening og bragt os glæde i løbet af det år, der er gået. Og over hvad der bare har tyvstjålet vores tid. Mine nytårsforsætter er derfor sjældent helt nye eller uudforskede. Det er til gengæld nogle små ting, som jeg glæder mig til at gå i gang med, eller nogle større ting som jeg glæder mig til at folde endnu mere ud. I år har jeg valgt 6 nytårsfor(t)sætter, som jeg glæder mig til at komme (endnu mere) i gang med: 

  1. Sundhed: Træne hver dag
    Siden jeg fødte Lille A, har jeg fulgt Superfit Mors træningsprogram for delte mavemuskler. Og det har jeg været rigtig glad for. Det har virket suverænt, især taget i betragtning at jeg kun har trænet 10 minutter et par gange om ugen og stadig er på niveau 0. Jeps niveau 0. Det er bare så dejlig nemt at køre den samme routine igennem, imens jeg ser en Youtube video eller læser en blog. Men det er nok alligevel tid til at skrue liiiidt op for ambitionerne, og begynde at træne 10-20 minutter hver dag. Hvem ved.. Måske jeg ligefrem våger mig op på niveau 1?
  2. Familie: Hjemmepasning
    Da jeg var gravid havde jeg behov for hjælp til børnepasning. Jeg var simpelthen for dårlig, i for mange smerter og for ofte på hospitalet til at kunne være en god mor døgnet rundt. Men siden da har børnehaven været en dyr hobby, som vores datter i stigende grad har fravalgt. Så planerne for 2019 er at gå hjemme med begge de to mindste børn, og gå i legestue en gang eller to om ugen.
  3. Øko: Skrald
    Jeg ved det. Det lyder sindsoprivende spændende: I 2019 vil jeg gerne producere mindre skrald i køkkenet. Vi køber helst brugt, prøver at leve ret bæredygtigt og har f.eks. udskiftet engangsbleer med stofbleer. Men jeg synes konstant, at jeg bærer affaldsposer ned fra køkkenet. Økologisk mad er ofte pakket lidt for effektivt ind i plastik, men vi vil alligevel prøve og se, om vi kan minimere vores affald lidt mere. Vi kan i hvert fald godt blive endnu bedre til kun at opbevare mad i genanvendelige beholdere i køleskabet og fryseren. Og så skal vi prøve at give re-growing et skud.
  4. Uddannelse: Semesterplan
    Jeg er så småt begyndt at se nærmere på at læse videre selv. Det kan være svært at finde tiden, men jeg har alligevel planer om at lave en (meget realistisk) semesterplan for de bøger jeg gerne vil læse i løbet af de næste par måneder. Jeg glæder mig!
  5. Hobby: Blog
    Sådan lidt bag-scenerne-agtigt har jeg også gået og tumlet lidt med, hvilke fremtidsplaner jeg har for hyggehippie på bloggen og på Instagram. Måske der ikke er så meget, der ændrer sig, men så måske alligevel. Jeg elsker i hvert fald at skrive, og vil fortsætte med det længe endnu.
  6. Hjem: Mini og Kon Mari
    I løbet af efteråret begyndte vi at køre lidt soft core minimalisme herhjemme. For nyligt har jeg også opdaget Marie Kondos oprydningsvideoer på Netflix. Og jeg er rimelig hooked! Hun er ikke bare ret så sød, hun har også ret så ret. Vi kunne nok allesammen godt bruge at værdsætte vores ejendele lidt mere i stedet for at forbruge løs uden omtanke. Det er både nogle overvejelser, som jeg selv har brug for at gøre mig, men giver også anledning til nogle gode snakke med børnene. Så gode at Ella selv ville hjælpe med at folde dynebetrækkene sammen og sige tak til dem, fordi hun må sove i dem hver nat.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min nytårsaften