Bedre normeringer er nødvendigt, men ikke nok!

10 ting på TV, jeg gerne ser med mine børn

skærmtidVi har ikke nogle faste regler for skærmtid. Det er ellers mit indtryk, at det fungerer godt for ret mange forældre. Og det giver virkelig god mening at overveje, hvor meget af ens hverdag foregår foran en skærm… Og om det fungerer. Men hjemme hos os virker begrænsninger og faste regler ikke så godt, når det kommer til skærmtid. Lige modsat, bliver det nærmest endnu mere interessant. Som om den halve times skærmtid er en kvote, der absolut skal mødes hver dag, bare for at man kan hungre efter den næste kvote kort tid efter. Der fungerer det meget bedre, bare at fylde vores dage med en masse andre dejlige ting, og så lade der være plads til at se fjernsyn, når vi har brug for at hygge på den måde. Når det er sagt så synes jeg også, at der er enorm stor forskel på, hvad de ser på skærmen. Og der er altså nogle ting, som jeg bare synes er sjovere selv at se end andre. Det er bare fedt, når der er lidt mere substans i det, som børnene ser. Både fordi det kan være en rigtig god anledning til at diskutere forskellige emner og blive lidt klogere. Men også fordi vi har et princip om, at børnene kun ser film, som vi selv har set, eller som vi ser sammen med dem. Og jeg gider virkelig ikke, at se flere film om forelskede prinsesser. Nok er nok. Så her er de 10 børnefilm og børneserier, som jeg gerne ser sammen med børnene: 

1. Helmuth Olsens Mave (Youtube og filmstriben)


Børnene synges i bogstaveligste forstand igennem økosystemet, og mine piger er ved at dø af grin. Især når filmens fortæller kommer til Helmuth Olsens WC. Han synger indfølende: “Se kokager, hestepærer, fulgeklatter, hømmer. Hundelort og kattebæ, åh jeg tror jeg drømmer. Helmuth Olsen har et toilet, det skinner meget flot. Og han har sit eget bræt, der sidder han jo godt.” og mine børn er ved at falde sammen af grin. Samtidig lærer de en del om alt fra kloaker til landbrug. Og det er jo ikke helt skidt.

2. Astrid Lindgrens børnefilm (DR)


Ja, altså de gamle spillefilm. Pippi Langstrømpe. Og Alle vi børn i Bulderby. Og Emil fra Lønneberg. Og Lotte fra Spetakelmagergade. Og Madicken på Junibakken. Bare dem alle sammen. Filmene er så hyggeligt gammeldags i sig selv, og giver samtidig indsigt i nogle gode historiske fortællinger om fattigdom, opdragelse og andre måder at leve på. 

3. Cirkeline (App)


De er frække, de er politiske, og de er højst sandsynligt lavet i en eller anden form for rus. Alligevel har jeg et ømt punkt for Cirkeline. Måske fordi vi altid får snakket om alt fra kønsroller til hvem Franco egentlig var, når vi har set en film. Måske fordi de bare er mere ægte, langsomme og fine end de fleste moderne tegnefilm, og de har tilmed god musik. De er bare skønne.

4. Byttebiksen (DR)


Efter at have set byttebiksen, syntes min 4-årige pludselig, at vi skulle rydde op og smide til genbrug. I rest my case.

5. Flaskepost fra Stillehavet  (DR)


En norsk dokumentarfilm for børn (og deres voksne) om en familie, der skifter Norge ud med en traditionel, isoleret ø i Stillehavet. Den er meget tankevækkende, både i forhold til kulturmøder generelt men især i forhold til, hvor meget vi tager for givet, og hvor lidt materielle goder vi egentlig har behov for.

6. Ramasjang redder bierne  (DR)


Et rigtig fint naturprogram der taler om gode biplanter og lærer børnene at lave en frøbombe, fuld af lækkerier til bierne. Men der er også nogle små indslag, der handler om, hvorfor bierne har det svært i dag. Mine børn syntes egentlig indslagene var lidt voldsomme, men da vi først fik snakket dem igennem, var det rigtig fint, at de havde set dem. Begge børnene går meget op i bier, så vi er begyndt at gense serien, i takt med at vi kommer i gang i haven igen. 

7. Motor Mille (DR)


Motor Mille er bare den bedste modvægt til hjælpeløse prinsesser, der venter på prinsen på den hvide hest. Børnenes mor vil meget gerne se Motor Mille på maskintur, men børnene er altså mere til børnebanden og cirkusturen. De er nu også ret gode.

8. Ultra Nyt (DR)

Vores 7-årige er helt vild med sin børne-tv-avis. Og jeg synes, at det er en ret god måde at komme ind på alt fra Trumps præsidentskab til problematikker omkring de sociale medier.

9. Fede Tricks med Flying Superkids (TV2)


Vores to ældste elsker at gå til gymnastik, og på en lidt trist gråvejrsdag er det altså bare skønt at sætte Flying Superkids på, og se dem øve sig på en masse forskellige gymnastiktricks.

10. Oda Omvendt


Samfundskritik i børnehøjde. Børneperspektivet vinder over de kedelige voksenlogikker, og især min 4-årige er helt vild med Oda. Og hvem ville ikke det? 

 

Hvilket børnefjernsyn kan du bedst lide?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bedre normeringer er nødvendigt, men ikke nok!