Deleværelse eller eget værelse?

8 grunde til at lege med sit barn

Hvorfor skal man lage med sine børnLeg har altid været en del af den måde, jeg gik til børn på, selv før jeg blev mor. Jeg elskede at lege med min lillesøster også efter, at jeg selv var blevet teenager. Jeg syntes, at det var skønt at støtte børnene i deres lege, da jeg arbejdede i børnehave – at sætte dem i gang, at hjælpe dem med at få den nye pige med, eller at guide dem, hvis legen blev for uhyggelig for de mindste. Da jeg mødte min nuværende mand, satte jeg mig også altid lidt ned henne hos hans nevøer og niecer, når vi besøgte hans familie. Jeg har derfor aldrig overvejet IKKE at lege med mine egne børn, men jeg bliver tit mødt at forældre, der undrer sig. Som ikke selv har lyst til at lege. Eller som ligefrem mener, at det på en eller anden måde er usundt eller unaturligt. Selvfølgelig indgår man ikke i legen på lige fod med børnene. De er børn, og jeg er den voksne. Men der er alligevel en enorm rigdom i at give sig lidt hen i legen, og se hvor den fører hen. “En legende indstilling til tilværelsen er noget af det bedste, man som voksent menneske kan håbe at have med sig fra barndommen.” skrev Thomas Gitz-Johanssen engang i en tidsskriftartikel jeg stødte på, da jeg læste Pædagogik. Rigtig mange voksne har igennem et liv med skoleparathed og læringsmål af-lært at lege, inden de selv får børn. Når jeg ser på den måde, vi tænker livslang læring ind i hele vores samfund fra vugge til grav, kan jeg godt blive bekymret for, om vores børns generation af-lærer legen endnu tidligere end min egen generation gjorde. Det ville være en skam. For der er så meget at lære af at lege. Selvom man ikke altid på forhånd kan vide, hvad det er.

SKAL du så lege med dine børn? Nej, selvfølgelig ikke. Hvis du virkelig ikke har lyst til at lege, så lad være! Prøv dig lidt frem, men lad med god samvittighed være, hvis du bare ikke kan finde lege, som både du og barnet synes er sjove. Leg skal være glædesfyldt, og ikke en sur pligt. Selvom der kan være fordele ved at lege med sine børn, så synes jeg, at det er langt mere værdifuldt at være autentisk, når man er sammen med børnene. Når det er sagt, så tror jeg også, at mange voksne kan have en lidt for snæver opfattelse af, hvad leg kan være. Det behøver ikke at være dukkehuslege eller legobyggeri. Læs f.eks. her om forskellige lege, som jeg leger med mine børn. Men læs selvfølgelig først:

8 gode grunde til at du (måske) skal lege mere med dine børn:

1. Det er en god måde at lære dit barn bedre at kende på


Den frie leg er det sted, hvor børnenes indre følelser møder deres ydre omgivelser. Familierollerne der leges igennem, monstrene der skal besejres, legohusene der bygges, menneskene der tegnes, de svære beslutninger man skal træffe som enhjørningernes dronning – de er alle sammen hentet fra børnenes egne udfordringer i livet. Børnepsykologer har længe brugt sandplay i deres arbejde med børn, fordi legen er et sikkert rum, hvor svære – og måske ubevidste – følelser i legen indgår i et sikkert rum. Leg er på den måde en helt naturlig og sund måde for børn at udtrykke sig på.

2. Leg gør kreativ og modig


Netop fordi legen er et møde mellem barnets indre og ydre verden, er legen også et rum, hvor barnet kan prøve nye ting af… Ting, som barnet er bange for, bliver mindre farlige, fordi det jo “bare er noget vi leger”. Og fordi man lige pludselig har is-magi, hvis det hele brænder på for alvor. Derfor er det enormt udviklende for børn at lege. Legen er med andre ord et sted, hvor børnene ikke kun forholder sig til de svære følelser, men også et sted hvor de lærer at mestre dem. Og det kan være enormt spændende at være en del af – også som deres forælder.

3. Det er en god måde at knytte stærke bånd på


Jeg kan ikke komme i tanke om en måde, jeg kan vise min 4-årige datter mere interesse og kærlighed på, end ved at sige ja når hun beder mig om at lege med hende. Det er selvfølgelig, fordi leg altid har været en central del af min måde at være mor på Der er jo mange andre måder man kan vise sine børn, at man elsker dem på. Men leg er bestemt en af dem. Til dels fordi man lærer sine børn bedre at kende, men også fordi det en form for engagement, som børn umiddelbart værdsætter og forstår.

4. Det er en god måde at bruge mere tid sammen på


Leg kan selvfølgelig være helt fri leg, hvor man siger ja til det meste og fantasien ingen grænser har. Men leg kan også være en måde at få mere tid sammen med børnene på. Vi har f.eks. været i haven hele dagen i dag. Noget af dagen legede vi med børnene på deres præmisser. Og noget af dagen legede børnene uden os. Men der var også tidspunkter, hvor børnene gerne ville lege videre, men hvor min mand og jeg gerne ville ordne have. Straks fandt børnene ud af, at de kunne være børnebanden, der skulle stjæle grene fra den gamle sure mand (spillet af deres ikke-gamle, ikke-sure far), og samle dem i en pose. I løbet af ingen tid havde de samlet en hel pose afklippede grene. De var pavestolte over at have hjulpet til. Vi blev før færdige med at samle grene, så vi kunne se deres cirkusforestilling. Og vi havde det allesammen sjovt undervejs.

5. Nogle gange er du den eneste der vil


Altså ikke lege med dem i det hele taget… Men lige netop lege den der frisbee-leg som de gerne vil lege. Eller måske deres søskende og venner aldrig vil lade dem være storesøster, når de leger mor, far og børn. Eller måske de bare rigtig gerne vil lege alle døgnets vågne timer, også når de ikke er i nærheden af andre børn. Uanset hvad så kan man nogle gange være den eneste i hele verdenen, der gider være den gamle sure mand fra Motor Mille. Ingen gider at være ham, sådan er det bare. 

6. Hele familien får bevæget sig mere


Nogle vil sige, at leg ikke er leg, hvis det har et formål… Det er jeg til dels enig i. Leg skal leges, fordi det er sjovt. Men derfor skader det jo heller ikke, at man får bevæget sig samtidig. De fleste af os får bevæget os alt for lidt i dag. Det kan man selvfølgelig forsøge at rette op på i sit lokale fitnesscenter, men man kunne jo også tage en løbetur, en pudekamp,fodboldkamp eller lave yoga med børnene… I princippet kunne man nok også gøre begge dele, men jeg er virkelig ikke særlig glad for fitnesscentre…

7. Det er en god måde selv at finde glæden ved at lege igen


Fik jeg nævnt, at jeg grinede til jeg havde ondt i maven, da vi legede Motor Mille? På den gode måde altså. Leg skal være sjovt. Også for voksne. Hvis man går ærligt ind i legen, og finder lege som man ærligt synes er sjove at lege med sine børn, er det en gave at have børn at lege dem med. Uanset om man er til fri leg, brætspil eller basketball. Eller hele molevitten.

8. Dine børn vil nyde det…


Især hvis du også selv gør det.

 

Leger du?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Deleværelse eller eget værelse?