Genbrugsgaver og kærlighed

Vores 7 yndlingslege lige nu

Jeg elsker at lege med mine børn. Selvom det nogle gange kan virke, som om det kræver en ufattelig mængde energi, når de spørger, om jeg gider at lege, så er det noget af det mest fantastiske, når vi først er i gang.

Det er jo ikke, fordi vi leger sammen hele tiden. Børnene skal selvfølgelig også have plads til fri leg uden voksenindblanding. Og vi skal alle sammen kunne være sammen om madlavningen, tøjvasken eller en hyggestund uden, at der absolut skal leges. Men legen kan noget helt særligt, som man ikke kan finde andre steder. Når man leger med sine børn, bliver man lukket ind i en verden, som man ikke normalt får adgang til. En verden hvor børnene lige pludselig kan fortælle en masse, som de normalt aldrig var kommet i tanke om. Og hvor man kan hygge sig sammen på børnenes præmisser.

Og det er helt fantastisk.

  1. De sjove
    Pudekamp. Kildekonkurrence. Fjollede ansigter. Hvad som helst der kan få lattermusklerne i gang. Nogen gange er det ikke så vigtigt, HVAD legen handler om, bare den er sjov. Leg er fællesskab og en måde at knytte bånd på. Det er derfor fint at lade der være plads til, at legen ikke behøver handle om noget.
  2. De praktiske
    Skulle vi ikke lege, at vi var med i Den Store Bagedyst, og vi skulle lave aftensmad til dommerne? Så kunne vi bagefter lege rengøringsdamer, så var du Betina og jeg Susanne… Og hvis vi har tid, kan vi lige nå at lege “Hvem kan først sætte alle bøgerne tilbage i reolen?”, inden vi skal sove. Okay ja, de her lege lyder umiddelbart, som om de mest er blevet til for morens skyld. Og de er praktiske. Men det er også blandt min ældste datters absolutte yndlingslege! Og hende på 4 er også ret begejstret for at lege vaskeri (tøjvask), bibliotek (rydde bøger op), ejendomsmægler (rydde op), hotel (lægge rent sengetøj på) eller tøjbutik (lægge tøj på plads). Jeg synes, at det er vigtigt at inddrage børnene i den slags aktiviteter. Det er vigtige ting, der skal gøres, og fordi de er så meget hjemme, er det naturligt, at vi gør det sammen. Men det betyder ikke, at det altid skal være ud fra en voksenlogik om, at det skal gøres på den hurtigste og mest effektive måde. Lasagnen bliver ikke dårligere af at have været med i Masterchef. Tværtimod.
  3. Børnehave og skole
    Mine børn har aldrig været særligt glade for “hvad har du lavet i dag?” spørgsmålet. Som regel har de nemlig slet ikke lavet noget, og kan i øvrigt ikke huske, om de har spist madpakker eller ej. Men leger vi børnehave eller skole, får man lige pludselig ALT af vide. Både at det er Edda, der slår med tekander. Og at Max-Emil er den, der kan gynge allerhøjest. Og at Fjodor faktisk er lidt irriterende. Selv hvis det er en magisk fe-børnehave, kan Fjodor nemlig ødelægge det hele ved at spise en regnorm.
  4. Prinsesser og soldater
    Det nærmer sig muligvis manipulation og hjernevask. Men jeg kan godt finde på at blive til en soldat, når vi leger. En følsom en af slagsen, der godt kan blive bekymret, hvis legen bliver for vild. Eller til en modig prinsesse der kan redde hele verden. Det behøver selvfølgelig ikke at være prinsesser og soldater, men leg kan være en god anledning til at se på, hvem børnene normalt spejler sig i – i bøger, blandt deres venner, blandt voksne, i tegnefilm eller andre steder. Jeg synes let, at der bliver nogle lidt ensformige kønsstereotyper i mine døtres idoler, så derfor kan jeg godt lide at udfordre dem lidt, når vi leger. Men det kan jo sådan set også være meget andet end lige netop køn, der skal udfordres lidt i legen.
  5. Mor, far og børn
    Er du klar til at lære noget nyt om dig selv? For det kommer du helt sikkert til, det øjeblik dit barn bliver Moar og du bliver Lille Skatter. Legen lægger alle dine dårlige vaner på fuldt display, mens Lille Skatter bare kan følge med. Til gengæld kan du også få guldkorn som “Jeg var så træt, men det var jeg ligeglad med, for jeg elskede dig SÅ højt.” eller “Så gad jeg virkelig ikke rydde det op, vel, så drak jeg bare te og hyggede mig lidt med telefonen i stedet, ikke?”. Legen leges bedst, når der ikke er andre i nærheden. Slet ikke folk der kender dig, og måske kan bruge den nyfundne viden imod dig.
  6. De kreative
    Uanset om det handler om at tegne enhjørninger, male med kartofler, lave en squishy selv eller bygge en hule, så vil børn som regel gerne have deres forældre med i krea-legen. Om ikke andet så fordi at du er højere, har bedre motorik og kender alle farverne. Du er mere eller mindre Kongen af Krea. Du ved det bare ikke, før du har prøvet at tegne en zoologisk have med en 3-årig. Barren er lav.
  7. De dovne
    Så skulle I jo ud at rejse, og så var jeg katten, der blev hjemme i weekenden. Hentede I ikke lige kattemaden til mig først? Nej, kattemaden var jo i den store kagedåse, ik? Og så kunne vi bagefter sige, at jeg var babyen, og at I skulle være helt stille, når I havde puttet mig. Vi kunne også lege, at du var massør? Eller en meget hemmelig og stille spion? Og postbud, så var bogen derhenne pakken til mig. Nogle dage er der bare brug for en doven mor/far-er-syg-i-dag-leg. Og børnene kan faktisk hygge sig fint med, at man er med i legen, uden helt at være med. Det er desværre bare ikke altid de lege, der holder længst med de mindre børn. Men lidt har også ret.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Genbrugsgaver og kærlighed