Er jeg blevet minimalist? #MinsGame

8 gratis aktiviteter i vores efterårsferie

Efterårsferien ligger lige for døren, og vi har lagt planer med børnene de sidste par uger. Vi skal nemlig holde ferie hjemme. Det glæder vi os til, for vi har hverken økonomi eller lyst til at rejse væk i år. De sidste par efterårsferier har vi lånt et sommerhus, hvilket også er en billig og hyggelig måde at holde ferie på. I år har vi bare brug for at finde roen ved bare at tusse rundt herhjemme. Men vi skal selvfølgelig også lave andet end at tusse. På den ene side kan det være befriende slet ikke at have nogle planer, og gøre helt op med hverdagens vækkeur og madpakker. På den anden side kan det også let føles som om, at dagene går alt for hurtigt på den måde. Og lige pludselig er det mandag igen. For vores familie giver det som regel en god balance at planlægge én aktivitet ude af huset, én børneaktivitet vi kan lave derhjemme og én kedelig voksenaktivitet hver dag. Det giver 27 aktiviteter. Hvilket ser ud af virkelig meget. Indtil du nærstuderer billedet og læser, at “Kakao med skumfiduser” er en af aktiviteterne. Bortset fra aktiviteter der involverer mad, kage, kakao eller byggematerialer, er alle aktiviterne gratis. Planerne kan selvfølgelig ændre sig efter vejr og humør. Vi klippe-klistrer bare lidt på kalenderen. Jeg er ikke en kalenderdiktator. Jeg prøver ikke at være en kalenderdiktator. Men når man er fem mennesker, der skal ud af døren, er det rart at have nogle forventninger, der stemmer nogenlunde overens. Så kommer vi afsted og sikrer samtidig, at alle i familien har fået plads. Nedenunder har jeg fundet de 8 gratis aktiviteter, der går igen i vores efterårsferie:

  1. Ture i skoven
    Jeg nævnte det også i min liste over efterårsfavoritter, men jeg elsker virkelig skovture. Vi bor heldigvis tæt på både skov, strand, park og vand, så vi kan tit tage et smut ud i det grønne. I efterårsferien har vi planlagt mindst to skovture. Første gang skal vi bygge huler og samle naturmaterialer til krea i efterårsferien. Anden gang skal vi på picnic med kurv, tæppe og madpakke. Vi smider baby i viklen og pakker en rygsæk med drikkedunk, frugt og bleer. Det er det.
  2. Efterårskrea
    Når vi har været i skoven, ender vi ofte med at have en halv lystskov med hjem igen. Pinde, sten, mos, bær, fjer, tang, blomster og blade i alverdens farver. Tidligere prøvede jeg at lokke børnene til, at lægge skattene ud til haveaffaldet, men det nænner de tit ikke. Giver man dem derimod en saks og lidt lim, har de intet imod at splitte den højtelskede bladsamling til atomer. Nogle gange googler vi os frem til forskellige kreaprojekter, andre gange får kreativiteten frit løb. Med kreativiteten mener jeg naturligvis 15% opbyggelige, kunstneriske udfoldelser og 85% ren destruktion. Hvis vi på mirakuløs vis ikke skulle komme hjem med en rygsæk fyldt med mudrede skatte, laver vi trylledej eller nyt modellervoks i stedet.
  3. Børneteater, dukketeater og fortællinger
    Det plejer at myldre med tilbud i efterårsferien, og i år udnytter vi dem til fulde. Vi har planer om at se børneteater, dukketeater og måske også høre en fortælling eller to. Både kirker, biblioteker, kulturhuse og museer bugner af den type gratis tilbud i efterårsferien, så det er bare at tjekke kulunauten.
  4. Overnatninger
    En af de første ting vi tænker på, når vi planlægger vores hjemmeferier, er, om det er noget, vi kun kan gøre i ferier. Efter PePe er startet i skole, er overnatninger blevet en af de ting, da vores weekender. Hun har længe ønsket sig at få to veninder med hjem og lege på en gang. Det gør vi fredag, hvor én af veninder bliver og sover til lørdag. Senere tager PePe to overnatninger hos sin kusine, som hun leger rigtig godt sammen med. Det giver noget plads til, at Ella kan få noget alenetid sammen med os. Hun skal også have en legeaftale, hvor hun kan lege, uden at storesøster er med i legen. Vores store piger leger rigtig godt sammen, men det kan alligevel være fint at have sine venner lidt for sig selv. Sidst på ugen tager Ella hjem til min mor, så PePe kan få lidt alenetid. Fordi PePe ikke går i SFO, og fordi Ella kun er i børnehave en dag eller to om ugen, leger de rigtig meget, og rigtig godt, sammen. Men jeg synes også, at det kan være helt fantastisk at have dem hver for sig. Børnene lader også til at elske det. Det giver plads til at snakke om og lave nogle andre ting end normalt. Og så bestikker jeg dem med kage i lange baner.
  5. Besøge børnehaven
    Min mand benytter ferien til at tage ned i Ellas børnehave, for at lave noget rytmik med hende og børnene. Man kunne sikkert også få lov til at lave noget klippe-klistre eller læse nogle bøger op, hvis det er der ens evner ligger. Jeg synes, at det er så dejligt, at han gider. Vores døtre har været pavestolte over, at deres far skulle komme, og det har givet ham et godt indblik i hendes hverdag, når hun er i børnehave.
  6. Hjemmebiograf
    Jeg nævnte den også under sommeraktiviteter. Og muligvis under efterårsfavoritter. Jeg elsker bare konceptet. Hjemmebiograf er meget mere festligt end bare at se fjernsyn. Selvom det er præcis det samme. Bare med kakao og skumfiduser. Eller tre slags popcorn. Når Ella er hos sin mormor, skal PePe og jeg holde et “Den store bagedyst-marathon” med kage. For den slags er vigtigt. Og super hyggeligt. Men altså, du kan da også bare investere i et par rigtige biografbilletter, hvis du insisterer på at ødsle pengene bort… 
  7. Forberede hverdagen igen
    Det er nok ikke det punkt der får ungerne til at hoppe begejstret op af stolen, men alligevel… Det er altså skønt at forberede og forbedre hverdagen bagefter efterårsferien. Vi har planer om at friske køkkenet lidt op og istandsætte gæsteværelset. Derudover vil jeg også lave 2-3-4 portioners aftensmad (næsten) hver dag, så jeg får nogle gode retter på frys. Og så har vi planer om at bage sunde pandekager og madmuffins, der kan fryses og bruges på madpakkerne. Mums.
  8. Museumsbesøg
    Der er et kunstmuseum i vores by. Jeg har gået forbi det flere gange om ugen i over to år. Der er gratis entré. Jeg har aldrig været derinde. Det skal der ændres på, uanset hvor mange børn jeg kan få slæbt med mig derned. Vi har også planer om at tage på Trelleborg, enten en af de hverdage hvor de har børneteater, eller i weekenden hvor man kan se vikingerne træne. Museumsbesøg er virkelig noget jeg husker tilbage på med glæde fra min egen barndom, og noget jeg gerne vil dele med mine børn. Heldigvis laver de fleste museer en masse sjove ting for børn, især i efterårsferien. Og hvis jeg slipper diktatorkasketten, og lader børnene bestemme tempoet, er det super hyggeligt.

2 kommentarer

  • Pernille

    Sikke nogle hyggelige ting. Og vejret skulle jo blive fantastisk i næste uge.
    Jeg bor selv på Bornholm og håber også på nogle hyggelige dage i næste uge, primært ude.

    Mange hilsner
    Pernille

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • hyggehippie

      Tak! Det lyder dejligt. Især hvis man bor på Bornholm! Vejret har i hvert fald været fantastisk i dag, så vi har været meget ude. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er jeg blevet minimalist? #MinsGame