Børnenavne: De unikke, de almindelige og dem man bare forelsker sig i

Vores 8 første babytegn

Babytegn! Er det et af de der modefænomener, der kommer og går? Du ved.. Et år kommer der instruktører ud til alle mødregrupper, babyrytmikhold og vuggestuer, bladene skriver om det, alle mødre, mormødre og tanter ønsker sig bøger om det til jul, og lige så stille hører man mindre og mindre til det. Der var i hvert fald mange flere der talte om det, da mine to store piger var babyer, men jeg har ikke lagt mærke til det denne gang. Og det er egentlig synd, for det er så smart! Det kan virkelig gøre hverdagen en del nemmere for både baby og forældre. Og så går der også rygter om, at de små skulle lære at tale hurtigere med tegn. Under alle omstændigheder er det en super hyggelig ting at lave med sin baby. Også selvom man har huset fuld af børn og rigeligt at se til. Da jeg først stødte på begrebet, troede jeg virkelig ikke, at det var noget for os. Jeg havde nok lidt indtryk af, at det var noget med at læse en masse bøger (hvilket jeg er rigtig glad for), købe en masse spil, flashcards, dvd’er og apps (hvilket jeg ikke er så glad for) og så ellers følge hele maskineriet til punkt og prikke (hvilket jeg virkelig, virkelig ikke er glad for). Det med bøgerne har jeg nu gjort, men det er vist mest bare fordi, at jeg elsker at nørde pædagogik… For egentlig er det jo vildt simpelt: Find et par ting du gerne vil have, at du kan sige til din baby, og at din baby kan sige til dig. Kald det noget kort. Og find et let tegn, der kan knyttes til ordet. Det er mere eller mindre, hvad babytegn går ud på. I hvert fald herhjemme, hvor halvdelen af tegnene har været selvopfundne. Vi begyndte da Lille A var omkring 5-6 måneder, efter lidt tid begyndte hun tydeligt at forstå og blive beroliget af tegnene, og nu hvor hun nærmer sig de 9 måneder, er hun også selv begyndt at bruge nogle af dem. Denne gang er vi indtil videre oppe på 8 tegn:

 1. Ren ble
  Tre klap på babyrumpetten er muligvis verdens mest enkle og vigtige tegn. Især når man bruger stofbleer! For jeg kan faktisk ikke lugte, om der er gevinst, når hun har en moderne stofble på. Og så er det jo dejligt, at den lille dame selv kan sige til.
 2. Mælk
  Altså, min mælk. Før Lille A bliver ammet, siger jeg (næsten) altid ”mælk” og viser et tegn, der vist egentlig betyder sut. Men vores børn har ikke brugt sut, og det er et virkelig fint tegn: En knyttet hånd med en strittende tommel, som man fører op til munden. Lille A er efterhånden selv begyndt at tage sin lille knyttede hånd op til munden, og det har altid passet med, at hun var træt, og gerne ville ammes.
 3. Op
  I viklen altså. Vi klapper med to hænder øverst på brystet. Lille A klapper med to hænder på kinderne. Det er kært. Jeg siger det bare.
 4. Mad
  En flad hånd der peger på munden. Det er indtil videre kun sket én gang, at vi har fået en bestilling på mad, men der fik hun også stoppet en skrællet pære i hånden med det vuns. Det siger sig selv, at det er et praktisk tegn, og det giver kun endnu bedre mening at lære børnene det, hvis man giver mad ud fra Baby Led Weaning-princippet.
 5. Vand
  En hånd der lader som om, den tager en kop op til munden. Lille A bruger det ikke endnu, men det er tydeligt at se, at hun genkender det, når vi gør det.
 6. Mere
  Er også et ret godt tegn, hvis man bruger BLW. Vi er kun lige begyndt på det, og tålmodigheden er vist ikke helt (overhovedet!) til at bruge det rigtigt endnu. Vores tegn er indtil videre at pege med højre pegefinger på en vandret venstrehånd… Meeeeeeeen jeg synes egentlig, at det er et vildt ambitiøst tegn at lære en snart 9 måneder gammel baby! Så det kan være, at det ændrer sig.
 7. Færdig
  Endnu et tegn som “vi” ikke helt har tålmodigheden til endnu. Når hun er færdig med at spise, med at få skifte ble eller med at blive ammet, så er hun FÆRDIG. NU! Og er ikke i humør til at lære babytegn. Det er på den ene side et tegn, som hun ikke umiddelbart har brug for, da hun jo sagtens selv kan signalere, hvornår hun er færdig med noget. På den anden side er det et tegn, som virkelig vil kunne spare os for nogle skrig, noget madkasteri og et par nedsmeltninger. Så vi holder nok fast i det. Når vi laver tegnet, “klapper” vi med hænderne, som om vi prøver at børste noget sand eller mel af fingrene.
 8. Stop
  En hånd holdt op som en politibetjent i en tegnefilm. Det er et tegn, som vi ikke rigtig er gået i gang med at øve så meget endnu… Simpelthen fordi det virker umuligt i de situationer, hvor det ville passe ind. Men det er et tegn, der er rigtig fint at kunne, og som andre børn let forstår. Så jeg ligger på lur, hver gang hendes søstre liiiiige skal omarrangere hendes legetøj eller give hende en (kærlig, men) lidt voldsom krammer.

Har du brugt babytegn? Hvilke synes du ville være vigtigst at lære?

2 kommentarer

 • Trine

  Vores søn er kun 3 mdr, men tror måske det kunne være godt for os at læse op på det med babytegn! Min kæreste er hollænder og vi bor i Holland, men er enige om at vores søn skal lære både dansk og hollandsk. Så måske det kunne være godt at knytte tegn til fx “mad” og “ren ble”, for vi ville jo hver især kalde det noget forskelligt… hmm. Kan du anbefale nogle gode bøger eller hjemmesider om emnet? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det lyder da som en rigtig god idé. 🙂 Jeg var gladest for den bog, der hedder “Babytegn – en håndbog” af Vibeke Manniche. Men det er jo nok en smagssag. Det var bare den bog, hvis tegn virkede mest naturlige for mig. Man kan vist se nogle af dem her. Selvom vi ikke laver alle tegnene helt som i bogen. 🙂 Men hvis jeres dreng skal gå i vuggestue, kan I evt tjekke om de bruger babytegn – det gør en del danske vuggestuer nemlig. Og så er det jo smart, hvis det er de samme tegn. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Børnenavne: De unikke, de almindelige og dem man bare forelsker sig i