Putteritualer og “dårlige” vaner

10 ting der redder en dårlig dag

Hjemmepasning lyder lidt sært. Næsten ekstremt. Men alle forældre gør det jo. Da pigerne gik i daginstitution hjemmepassede vi dem hver weekend. For ikke at tale om hver eftermiddag, aften, nat og morgen. Samt langt de fleste sygedage og ferier. Jeg har tidligere skrevet om, hvad vi laver på en almindelig hjemmedag. Men der er dage, der går helt som planlagt. Og så er der de andre dage. De dage hvor børnene er syge, hvor forældrene er trætte, hvor der har været for meget i kalenderen eller hvor dagen bare er… Dårligere end andre dage.

Sådan et par dage har vi haft efter vinterferien. Mandag havde jeg vist lidt ferieblues. Jeg var i hvert fald lidt trist over, at vi ikke alle fem kan være hjemmegående sammen, altid. I hvert fald ikke hvis vi stadig vil have mad på bordet og tag over hovedet. Egentlig er det jo ret fjollet. Og jeg værdsætter virkelig både maden og taget, men både børnene og jeg skulle vænne os til at savne deres far igen. Jeg tænkte, at kuren mod denne her pludselige, fjollede tristhed måtte være at blive længe oppe med en god bog og et par tv-serier. Det fortrød jeg klokken 2, da Lille A vågnende, og jeg ikke havde sovet endnu. For hun blev ved med at være vågen. Indtil hun ved 5-tiden overgav sig til søvnen i viklen, og jeg fik reddet mig en times søvn, før PePe og Ella fik vækket os alle. Jeg var ret træt. Det er jeg faktisk stadig, selvom jeg både fik en middagslur og hele 5,5 times søvn i nat. Sådan nogle dage kan det være svært at gå hjemme. Selvom jeg godt ved, at vi er priviligerede, og det ville være endnu sværere at gå på arbejde. For ikke at tale om at få en god eftermiddag sammen med børnene, når jeg efter otte timers arbejde kom hjem igen. Ikke desto mindre kræver nogle dage med mindre børn bare, at man er lidt ekstra bevidst om, hvordan man er sammen. For at en træt, småsyg eller stresset dag ikke bliver en dårlig dag.

 1. Kom ud
  Jeg er egentlig ikke noget stort udendørsmenneske. Eller et udendørsmenneske i det hele taget. I hvert fald ikke lige for tiden, hvor det er koldt, mudret og vådt. Men en tur udenfor kan virkelig give mere energi, uanset om det er en længere tur i skoven, et smut forbi den sjove legeplads eller om det bare er 10 minutters luft i haven. Der er noget ved at være udenfor, der tvinger mig til at være aktiv og til at være tilstede i nuet, og det kan man tit have brug for på en dårlig dag. Og så giver det mig altid en følelse af at have fået noget ud af min dag. En slags syndsforladelse for at finde tegnefilmen frem senere på dagen.
 2. Se Netflix
  Skærmtid kan selvfølgelig tage overhånd, men jeg har ikke noget imod det i fornuftige mængder. Og der er altså nogen situationer, hvor en tegnefilm bare kan redde dagen. Det kan være, hvis børnene er syge eller trætte og har brug for at slappe af på sofaen. Eller hvis deres mor er syg og træt, og har brug for at tage en middagslur sammen med mindstemusen.
 3. Gå i spa
  Mine børn bryder sig ikke syndeligt om at gå i bad… Men spa? Det er de helt vilde med. Det er ikke, fordi vi rejser land og rige tyndt for at finde de bedste kurophold. Men nogle dage begynder jeg at tale meeeeeget rooooliiiigt. Næsten messende. Jeg får også gerne et nyt navn. Belinda-Yvonne for eksempel. Så tænder jeg et par lys, finder en spa-playliste frem på Youtube eller Spotify og begynder at gøre et karbad klar. Nogle dage er der fletninger, ansigtsmasker (ansigtscreme), agurkeskiver og fodmassage. Andre dage er Belinda-Yvonne træt og har taget sin syge baby med på job. Så er der typisk tilbud på spa-opholdene, der til gengæld kun består af bad, spa-musik og et hent-selv-håndklæde. Begge dele er en fest.
 4. Leg dagen igennem
  Ligesom spa-opholdene er det generelt bare livsreddende, at lege dagens gøremål igennem. Så bliver haven til en slotshave, der skal ordnes af tjenestefolkene. Og køkkenet til en restaurant, når der skal laves aftensmad. Og skolevejen bliver fyldt med små alfer eller farlige krokodiller. Det lyder lidt overskudsagtigt, men det er faktisk den allernemmeste løsning, når jeg står med tre børn, der vil tre vidt forskellige retninger. Og ret hurtigt smitter børnenes legeglæde af på hele familien.
 5. Bag en kage
  Sukker er muligvis ikke løsningen på alt… Men kage kan altså gøre selv den kedeligste dag til en fest. Også selvom det er verdenens nemmeste mazarinkage eller en omgang sunde pandekager. Børnene elsker at bage, og det gør jeg også. Ligesom turene udenfor får bagning mig til at være til stede lige her og nu, sammen med børnene.
 6. Hyg løs
  Tøsehygge kalder pigerne det som regel. Også selvom deres far er med. Vi laver varm kakao og tøsehygger med et spil. Vi læser en fjollet bog. Eller læser en kedelig bog fjollet op. Vi popper popcorn og kalder Netflix-filmen for hjemmebio. Eller vi bygger en hule aka. smider to lagner og en vikle over et bord. Børnene er stadig så små, at der ikke skal så meget til. Nogle gange har de bare brug for hjælp til at finde hyggen og den gode stemning frem.
 7. Skru ned og op
  Der sker et eller andet, når man ændrer dagens tempo. Nogle gange skruer vi tempoet helt ned. Laver et par yogastræk eller mediterer til meditationsmusik. Tusser rundt og slapper helt af. Andre dage sætter vi tempoet op. Finder Just Dance-videoer frem på Youtube og eller skruer bare højt op for musikken og danser løs.
 8. Udsæt
  Alt der udsættes kan. Inklusiv tømning af opvaskemaskine og turen i Netto. Man kan blive overrasket over, hvor meget mad man kan finde i skabe og fryser, hvis man beslutter sig for, at indkøbsturen er urealistisk. Og i langt de fleste tilfælde viser det sig, at både opvasken (desværre) og Netto (heldigvis) stadig er der imorgen.
 9. Ryd op
  Sagde du ikke lige, at man skulle udsætte oprydningen? Jo, hvis det kan udsættes, så gør det endelig. Men et rodet køkken eller en overfyldt vasketøjskurv kan selvfølgelig også ende med at blive en energistjæler. Noget der forringer humøret. Eller bare gør det direkte umuligt at lave aftensmad. Jeg plejer at sætte æggeuret på 10 minutter for at se hvor meget, jeg kan nå at lave på den tid. Det er faktisk en del. Det lyder måske lidt fjollet, men det er bare rigtig dejligt at have en afgrænset, overskuelig tidsramme. Og så synes børnene, at det er vildt sjovt, og hjælper gerne til med støvsugning eller oprydning, imens jeg ordner vask og opvask.
 10. Få en romkugle
  Kan du da ikke bare spise den kage, som du selv har bagt. Jo, men nu er der jo strengt taget ingen grund til at dele verdenen op efter et enten-eller-regime. I hvert fald ikke så længe man ikke har en dårlig dag hver dag. I går købte min mand romkugler med hjem fra bageren til mig. Vi fik ganske vist forlagt dem, før vi kunne nå at spise dem, og nåede at bruge en halv time af vores aften på forgæves at lede efter dem… Men de var købt med kærlighed, og var de bedste romkugler, jeg ikke har spist.

 

Hvad kan redde en dårlig dag hjemme hos dig?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Putteritualer og “dårlige” vaner