Børnehavestop

De næste 10 hippie-bøger

Det er det her kort og godt en liste over. Eller i hvert fald de næste 10 ikke-skønlitterære bøger, som jeg vil læse. Jeg har efterhånden snakket en del om, at jeg i år ville forsøge at få læst lidt mere. Eller i hvert fald få læst lidt mere effektivt. For siden jeg skrev speciale har jeg kun læst to typer bøger… Den type der står lettest tilgængeligt i bogreolen. Og den type der skal afleveres om tre dage på biblioteket, og som jeg derfor kun når at læse et par kapitler af. Og det er jo sådan set fint nok. Børnene er små, og de her år kommer aldrig igen. Alligevel generer det mig lidt. At læse har altid været en del af mig. Jeg har kunne læse, så længe jeg kan huske. Fra før jeg startede i skole. Og i lange perioder af mit liv, har jeg brugt mere tid på at læse, end jeg har på noget andet. Jeg elsker det. Ikke nødvendigvis at genlæse Harry Potter, fordi den stod belejligt tæt på børnenes skrivepult. Men at fordybe mig helt i en bog, der sætter nye tanker og idéer i gang. Uanset om jeg nikkende sidder og smågriner, imens jeg læser bogen, eller om jeg må lægge den fra mig, fordi jeg bliver så rygende arrig, at jeg ikke kan læse videre. Begge dele sker ret tit. Det er blevet et tegn på, om bøgerne er den type, der er værd at læse og genlæse. Og dem skal jeg have flere af. Derfor har jeg lavet en liste over de bøger, som jeg virkelig gerne vil læse i år. Og gerne i starten af året, altså. Nogle af dem er udkommet i 2019, andre har et årti eller århundrede på bagen. Alle er bøger, som jeg har fået anbefalet af flere, eller som jeg i årevis har planlagt at læse.

  1. Træernes hemmelige liv af Peter Wohlleben
    Kan træer tale? Drage omsorg for deres egne? Og hvilke konsekvenser har moderne skovbrug? Jeg har fået bogen i fødselsdagsgave, og glæder mig til at komme i gang med den. Den er umiddelbart smuk, morsomt skrevet og ret tankevækkende.
  2. Thus spoke the plant af Monica Gagliano
    Faktisk er den første bog allerede efter et enkelt blik eller to så tankevækkende, at jeg nok også bliver nødt til at læse denne her. Jeg læste et par artikler for en håndfuld år siden om, at planter kan huske og reagere på forskellige mennesker. Jeg har tænkt på det flere gange siden, og fandt derfor frem til Monica Gagliano, der stod bag det.
  3. Et ordentligt brød af Camilla Plum
    I håbet om at rug ikke har et alt for komplekst følelsesliv, har jeg også besluttet mig for at give mig i kast med at bage rugbrød. Jeg fik derfor også en brødform i træ sammen med den første bog. Indtil videre er jeg godt tilfreds med at forsøge at kopiere min fars rugbrød, men det er vist på tide at oppe mit generelle brød-game. Og jeg er ret sikker på, at denne her klassiker er et godt sted at starte.
  4. Videnskabens bedrag – frisæt videnskaben af Rupert Sheldrake
    Han er hadet og han er elsket. Nok mest hadet… Men hvilken banebrydende tænker er ikke det? Jeg er ikke helt sikker på, om jeg bliver en fan, men det er trods alt begrænset, hvor galt læsning kan gå. Og jeg er nysgerrig nok til at måtte vide, hvad for en størrelse Rupert Sheldrake egentlig er.
  5. Vuggestueliv af Thomas Gitz-Johansen
    Jeg har læst en del Gitz-Johansen, mens jeg studerede Pædagogik, og jeg glæder mig virkelig til at læse denne her bog. Hvordan er det egenlig at være vuggestuebarn i dag? Det burde der faktisk skrives mange flere bøger om.
  6. Dansk husmoderleksikon af Karen Braae
    Dansk husmoderleksikon er en af Bonderøvens litteraturanbefalinger. Og selvom jeg nok ikke kommer til at læse det fra ende til anden, så er jeg ret sikker på, at et opslagsværk dedikeret til dronning Aleksandrine bliver nødvendigt. Om ikke andet, så fordi jeg godt kunne tænke mig helt at udfase diverse rengøringsmidler til fordel for eddike, salt, citron og knofedt. Det må en gammeldags husmoder da kende til?
  7. Goodbye, things af Fumio Sasaki
    Jeg er til gengæld ret sikker på, at Bonderøven ikke har læst denne her… Efter at have kigget lidt rundt på goodreads, besluttede jeg mig for, at det bliver den næste bog, som jeg skal læse om minimalisme. Jeg har det lidt dobbelt med begrebet. På den ene siden forbinder jeg det med en lidt for moderne æstetik, som kun giver mig dårlig samvittighed. På den anden side synes jeg virkelig at vores små forsøg på minimalisme har mindsket min købemani og gjort hverdagen lidt lettere. Så jeg tænker, at bogen er et forsøg værd. Jeg regner forresten både med at låne den på biblioteket i papirform, og på e-reolen som lydbog. #minimalism
  8. The continuum concept af Jean Liedloff
    Er en bog som jeg har fået anbefalet af flere. Jeg har den mistænkt for ikke at bidrage med så meget, jeg ikke allerede ved, men det er måske også høje krav at stille til en bog, der er ældre end mig. Jeg er til gengæld ret nysgerrig efter at læse bogen, der er efterhånden er blevet helt kult.
  9. Hold on to your kids af Gabor Mate og Gordon Neufeld
    Jeg frygter, at bogen er frygtelig amerikansk, men jeg håber, at den er mere end det. Den er kommet med på listen, efter at jeg har set en del interviews med Gabor Mate på Youtube. Hvordan skulle man ellers blive inspireret til at finde sin næste bog i dagens Danmark? Det skulle da lige være ved at læse en blog om hippiebøger.
  10. Barnets opdragelse set ud fra åndsvidenskabens synspunkt af Rudolf Steiner
    Rudolf Steiner behøvede jeg ikke at se Youtube for at opdage. Men jeg har faktisk aldrig læst en hel bog, som manden har skrevet. Og det går jo simpelhen ikke. Det er nærmest pinligt. Så pinligt at jeg næsten overvejede at undlade bogen fra listen, og læse den i smug. Næsten.

2 kommentarer

  • Jeannette M

    Hvad mener du, naar du siger ‘frygtelig amerikansk’?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nu er det over 2 år siden jeg skrev det… Men jeg tænker, at jeg mente frygtelig i betydningen “meget” ikke i betydningen “hæslig”. 🙂 Jeg var vist lidt i tvivl om, hvor relevant bogen var i en dansk kontekst. Men jeg har været frygteligt glad for bogen og synes den er frygteligt relevant også i en frygteligt dansk kontekst. 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Børnehavestop