Kampen for at kravle

Efterårs top 10

Efterår er min absolutte yndlingsårstid. Det er ikke for at være på tværs. Ikke kun i hvert fald. Men jeg synes let, sommerlivet kan blive lidt stressende, hvis ikke jeg passer på. Jeg elsker derimod efterårets hygge og ro. Det kan du også. Der er tid til at være sammen. Måske ikke til de store fester, men så sammen med dem der er vigtigst. Der er stearinlys i vinduerne. Simreretter i gryderne. Gummistøvler i entréerne. Og man har lov til at slæbe dynen med ind i sofaen. Hjemme hos os i hvert fald. Her mine 10 favoritting om efteråret:

  1. Ture i skoven
    Vi skulle vænne os til at “få det gjort”, især efter vi flyttede, men vi elsker virkelig at tage børnene med i skoven. Det er skønt om sommeren, men med det rigtige tøj er det endnu mere fantastisk om efteråret, hvor der er blade, mudder og nye grene at lege med. Hvis det ikke er nok for børnene bare at gå tur, bygger vi huler eller samler krea-materialer med hjem.
  2. Efterårskrea
    Kastanjedyr, agernhalskæder og brune, gule, grønne, røde og orange blade hitter virkelig herhjemme. Vi klistrer bladene på tegninger, presser dem flade i bøger, piller dem til skeletter og laver flotte mønstre med blad-aftryk. Der er virkelig mulighed for at slippe sin indre hippie løs, og tale med børnene om årets gang og om, hvorfor det er vigtigt at passe på naturen.
  3. Uld
    Apropos skovture om efteråret så fungerer uld rigtig godt herhjemme. Undertrøjer, leggings, bluser og strik til de store børn. Heldragter, bodyer, køredragter og en enkelt uld-vikle til den mindste. Sokker til hele familen. Det er varmt men bliver aldrig for varmt, og er dejligt åndbart. Og så elsker jeg bare at finde den ene uldstrik (vams!) efter den anden frem til mig selv. Jeg er lidt for glad for en god vamset trøje. Det er faktisk nok derfor, at jeg hvert år synes, at den danske sommer har været for varm.
  4. Æbletærte
    Og æblecrumble. Kanelmuffins. Kanelsmåkager. Kanelsnegle. Brød og boller. Jeg elsker efterårskager og børnene er meget nemmere til at lokke med i køkkenet, når det er gråvejr udenfor. Der er desuden ikke noget hyggeligere end at spise varm kage, mens regnen trommer på ruden, eller vinden tuder i skorstenen.
  5. Sofahygge om eftermiddagen
    Sommeren var en lang hedebølge. Det er ikke kun fordi, jeg ikke er glad for varme, at jeg blev træt af den. Det “gode” vejr resulteterede nemlig også i massive mængder skyld og er-jeg-nu-en-god-nok-mor-tanker, hvis vi brugte en hel eftermiddag i indenfor. Og jeg er bare virkelig glad for at hyggedovne indenfor. Om efteråret må man gerne. Og man må også gerne se en film. På en helt almindelig onsdag. Og spise kanelkage til. Nu har jeg i hvert fald givet jer lov.
  6. Aktiviteter
    Fordi sommermennesker åbenbart ikke gider sidde indelukket i en overfyldt biograf eller gymnastiksal i 34 graders varme, er der heller ikke nogle fritidsaktiviteter fra det begynder at blive forår til det begynder at blive efterår. Pigerne har glædet sig til at begynde til far-barn-gymnastik, springgymnastisk og violin igen. Og vi glæder os faktisk også til filmklubben begynder i den lokale biograf, selvom jeg nok bliver hjemme med lillemusen de fleste af gangene i år.
  7. Udendørslege
    Det er meget sjovere at gå i Netto, hvis fortorvet er fyldt med tromme-pinde og hoppe-vandpytter. Det er i hvert fald en idé, jeg virkelig forsøger at være med på. For jeg synes egentlig, at det er vidunderligt livsbekræftende og barneskønt med vandpyttepjask og magiske kviste, der kan være alt fra en tryllestav til en hund i snor. Derfor prøver jeg virkelig også at lege mere udendørs med børnene, og når først vi kommer ud, er det rigtig hyggeligt. Det kan både være helt almindelige ting som en cykeltur eller en tur på legepladsen, eller vi kan bruge efterårets smukke blade til at bygge små “byer” eller lave fine mønstre.
  8. Julegaver
    Du synes måske, at der er længe til jul. Fair nok. Men det er ikke et synespunkt, du deler med min 4-årige datter. Det er lige om lidt! Så de får så småt lov til at lave julegaver. Jeg kan bedst lide skraldekunst og genbrugskrea, så de laver lysestager af syltetøjsglas rullet i sukker, hjemmelavede køleskabsmagneter og reste-lys. Når julen nærmer sig, laver vi også nogle spiselige gaver.
  9. Plukke frugt
    Vi har kun et pæretræ og et blommetræ i haven. Men vi kender heldigvis en masse, der gerne vil lade os plukke deres æbler og bær. Efterhånden kender vi også et par steder, hvor man gerne må plukke selv. Det værdsætter jeg virkelig, for det er en skøn og nem måde at give børnene et lille smule mere naturligt forhold til, hvor maden kommer fra.
  10. Varm chokolade
    Når man nu har været igennem alle 9 punkter, så må man selvfølgelig gerne drikke en kop varm chokolade med flødeskum. Eller en kop kakao med skumfiduser og kanel for den sags skyld. Eller en lækker efterårste. Der er jo også chai latte. Og pumpkin spice. Mmmmmmmmh.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kampen for at kravle