Tidsrøvere og frirum

7 veje til sommerferie i hverdagen

I morgen starter min ældste datter i første klasse. Og hun glæder sig! Hun elsker sin skole, sine venner og sine lærere, men alligevel blev hun lidt trist. For det har været en skøn ferie, fyldt med hygge, langsomme dage og en masse små aktiviteter, som vi ikke er gode nok til at få ind i hverdagen. Men det skal være slut, skal det. Vi har holdt børnemøde, og pigerne blev enige om 7 dejlige sommerferieoplevelser, som de gerne ville prøve igen. Jeg blev lidt overrasket over, at det hverken var de dyre eller særligt besværlige ting, som de valgte. Ingen Tivoli, svømmepøl, kæmpeis eller lange rejser. Bare en række helt enkle aktiviteter, der ikke behøver at tage mere end en halv time at lave, men som vi fra et børneperspektiv ikke har lavet nok tidligere.

 1. aktivitet: Skovtur på loftet
.
  Ferien har budt på dejligt med skovture, både i Sverige, men bestemt også herhjemme. Dem elsker pigerne, og de vil meget gerne i skoven hver dag. Vigtigst er det, at man har mad med, og at man sidder på tæpper og drikker af glas. En skovtur uden mad, eller på bænksæt med drikkedunke er åbenbart vildt kedelig og voksen-praktisk. Men skovturen må lige så gerne gå til legepladsen på den anden side af gaden. Eller til haven, på altanen eller i gæsteværelset. Næste stop: Skovtur på loftet.
 2. aktivitet: At bygge en hule.
  Men ikke bare en hvilken som helst en. En stor en. Med plads til dyner, puder, madrasser og en voksen, der gider at sove der sammen med dem. Og helst også en ny en, et sted man aldrig før har bygget hule. Vi har indtil videre givet os i kast med: Under spisebordet, på sofabordet, bag to døre, i køjesengen, under blommetræet, i klatrestativet og bag sofaen. Men der gemmer sig mange flere huler herhjemme, det er vi helt sikre på.
 3. aktivitet: Køkkenleg.
  Nej, ikke at være med til at bage en kage eller lave aftensmaden som de plejer. Men SELV at få lov til at stå for aftensmaden, SELV af opfinde sin egen kageopskrift – det er sagen for den store på 7. Hendes lillesøster på 4 vil bare gerne have lov til at male med ketchup, og i øvrigt smage på alt hvad der er i køkkenet. Med bind for øjnene selvfølgelig.
 4. aktivitet: Strandture.
  Vi bor meget tæt på stranden, men alligevel har vi ikke været gode nok til at komme afsted. Det ændrede sig i år, hvor vi næsten har været på stranden hver aften efter aftensmaden. Nogle dage har det været badevejr, andre dage har det været vejr til at samle sten, men uanset vejret har det været skønt. Desværre var der på mødet bred enighed om, at det vigtigste ved en god strandtur var, at man tog en masse ting med. Især den oppustelige krokodille Karolina Svensson. Enough said.
 5. aktivitet: At shoppe.
  Som den eneste er denne her er jo faktisk slet ikke gratis. Den er faktisk lidt materialistisk og forbrugerisk. “Hvad mener I med at shoppe?” spurgte børnenes flippede hippiemor forundret, mens hun foldede sin slidte stofpose ned i tasken. Jo, de ville gerne have små, fine dametasker på og vælge en ting hver fra genbrugsbutikken. OG købe en is på vej hjem.
 6. aktivitet: Hjemmebiograf.
  Man skulle tro, at det bare var ligesom at se en film. Men det er det ikke. For man popper popcorn. Og folder popcornbægere. Og betaler for popcornene med en fin sten. Og får en billet af ægte slikpapir. Og et glas saftevand med sugerør. Ssssshhhhhh nu begynder det.
 7. aktivitet: At døbe en dag.
  Kreadag. Store bagedag. Skraldekunstdag. Hyggedagen. Rejsedagen. Dagen Med De Mange Små Ting. Hver dag skal selvfølgelig have sit eget navn, ligesom juleaften og mormors fødselsdag jo har. Og så skal alle ugens dage skrives op på et stykke papir, med små tegninger af ugens aktiviteter ud fra hver dag. Det har vi gjort de fleste uger i sommerferien, og det gør åbenbart de fleste små ting, en hel del sjovere. Især hvis man selv må bestemme, hvad man skal hvornår.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tidsrøvere og frirum