Sundhedsplejersker og høreværn…

7 grønnere gaveidéer

Bæredygtige gaver kan faktisk være en nem og hyggelig løsning på fødselsdagsstress og jag. For ikke at tale om julegaveræset. Det lyder helt skørt. Det kan være svært at finde den rigtige gave. Hvis man så også gerne vil finde en lidt mere øko-venlig gave, så burde det vel blive helt umuligt, ikke? Men faktisk giver det ret god mening. En af de helt store årsager til, at jeg har haft svært ved at finde på gaver til familie og venner, har jo faktisk været, at de ikke manglede noget. Mange af de gaver jeg gav, var gaver, der ikke var ønsket, ikke var sjove at købe, blev modtaget med et høfligt tak for indsatsen, ofte ikke blev brugt. I bund og grund var det det rene spild af tid, penge og jordens ressourcer. I sensommeren begyndte jeg derfor at tænke over, at jeg gerne ville blive bedre til at give lidt mere bæredygtige gaver. For hvorfor ville jeg helst købe øko, bæredygtigt og klima-fornuftigt til mig selv, men styrtede ned i den nærmeste ikke-økologiske livstilsbutik, hver gang vi blev inviteret til fødselsdag? Nu vi er ved de små-flippede oplevelser, er det også værd at overveje, hvorfor gaver absolut skal koste penge. Er en eftermiddag i Tivoli nødvendigvis bedre end en eftermiddag i skoven? Er det bedre at arbejde i en time eller to mere for at kunne købe en dyrere gave, eller kan det give mening i stedet at bruge tid på at lave gaven selv? Der kommer selvfølgelig an på, hvordan man har indrettet sig, og hvad man prioriterer i dagligdagen. Men for de fleste vil det nok kunne give mening at købe lidt grønnere gaver. Vi har ikke det store forbrug, så gaverne udgør faktisk en ret stor del af ikke-nødvendige køb herhjemme. Og det er virkelig nemt. Alligevel tog det lidt tilløb, før jeg rigtig kom i gang. Men her er de 7 typer bæredygtige gaver, som jeg har været gladest for at få og give:

  1. Oplevelser
    Oplevelser bliver rigtig tit nævnt, når man taler om bæredygtige gaver. Og det er også til dels rigtigt. Det er i hvert fald en meget mere minimalistisk løsning. Men hotelophold, restaurantbesøg og forlystelsesparker er jo ikke nødvendigvis særligt bæredygtige fornøjelser. Jeg kan sagtens spise på en ikke-økologisk restaurant, eller tage en tur i Tivoli. Men det har nogenlunde lige så meget at gøre med bæredygtighed som mit personlige forbrug af Snøfler. En småflippet øko-café, en skovtur med madkurv eller en tur på museum, kan derimod være en fin, grøn gave.
  2. Hjemmelavede gaver
    Find din indre farmor frem og strik, bag, hækl eller sy din næste fødselsdagsgave. Eller mal, tegn og syng en gave i stedet for at købe den. Meget grønnere bliver det ikke. Du kan endda lave et hjemmelavet gavekort, hvis dit personlige talent er at klippe hår, lufte hunde, istandsætte huse eller guide i snorkende meditationer. Børnene elsker som regel også at være med, uanset om de vil give en tegning eller et stykke “smuk” skraldekunst.  Folk bliver som regel lettede, hvis man også informerer dem om, hvad de skal stille op med den smukke børnekunst, når de er færdige med at nyde den. Altså om papbakken må smides til genbrug, når karsen er spist, eller om skraldemonsteret pænt skal afleveres tilbage til gavegiver, når det har været nydt nok. De kommer til at fortryde det, når junior slår igennem som den næste van Gogh, men det er vel også o.k. at det ikke er alle der har permanent plads til at udstille en 4-årigs installationskunst.
  3. Genbrug
    Genbrugsgaver kan være lidt tricky. De kan ikke byttes og har et lidt dårligt ry. Men det giver jo ikke meget mening at bage 5 plader småkager selv for så bare at købe en Kina-dåse produceret under ukendte forhold, vel? Nu går vi all in. Altså uden at droppe gaverne helt. Men næsten all in. Genbrugsbutikker har som regel mange gode bud på fødselsdagsgaver, uanset om det er en kagedåse, en ulæst bog, en samling LP’ere eller et orange retro-fad. Eller måske noget brugt tøj. Hvis du tør!
  4. Velgørenhed
    Uanset om du køber en ged, beskytter en regnskov eller betaler for et barns skolegang kan jul og fødselsdage være en rigtig god mulighed for at støtte nogle fantastiske projekter, som man måske ellers ikke ville få støttet. Det er hippiehygge! Hvis man synes, at det er lidt kedeligt at komme med et udprint på en donation som gave, kan man jo kombinere det med et af de andre punkter, og give det sammen med en hjemmelavet gave eller en fin genbrugsting.
  5. Høje ønsker
    For mig handler grønnere gaver i høj grad også om spild. Men hvis fødselaren virkelig ønsker sig en bestemt bog, tilskud til en ny computer eller et helt specifikt par træningsbukser, så kan det give rigtig god mening at give lige netop den gave. For at gaven bliver grønnere end en hvilken som helst anden gave, skal den selvfølgelig være så ønsket eller nødvendig, at den ville blive købt alligevel.
  6. Midlertidige gaver
    Det lyder lidt omvendt. Når man tænker bæredygtighed, tænker man som regel holdbare gaver i modsætning til brug-og-smid-væk-kulturen. Men et par måneders abonnement på en streamningtjeneste, en musiktjeneste, en e-avis eller et gavekort på en e-bog kan også være en bæredygtig gave. Man kan tit glemme, at digitale firmaer både bruger en del energi og kan have lidt blandede holdninger til at reducere deres klima-aftryk. Men lad os gå ud fra, at moster Oda ville have brugt timevis på at læse blogs i stedet for e-bøger, hvis du ikke havde givet hende det gavekort på den nye krimi. Så er gaven så godt som klima-neutral. For at holde op med at læse blogs for at spare på strømmen, det er bare FOR trist en tanke. Og har i hvert fald ikke gave-potentiale. Øverst er der forresten et billede af den gave, som vi gav min moster til hendes sidste fødselsdag. Der fik hun faktisk to biblioteksbøger. Til låns. Men det kræver måske nok, at gave-modtageren er til den lidt  flippede, zero waste-agtige side i forvejen.
  7. Bæredygtige swaps
    Nu bliver jeg desværre ikke sponsoreret af en eller anden lækker bæredygtig hjemmeside fyldt med lækre, økologiske varer der bliver produceret, indpakket og leveret under øko-venlige forhold… Men du kan sikkert google dig frem til en. Der er nemlig en del af dem derude, og jeg har faktisk været ovenud tilfreds med alle de øko-webshops, jeg har købt hos. Derudover er der også kommet en del små specialbutikker frem, så hvis man er så heldig at have et madmarked, en specialkøbmand eller en kunstbutik i nærheden, er det jo oplagt at støtte dem. En pose vaskenødder, to vaskeæg, en yogamåtte lavet af genbrugsmaterialer, et stort bees wrap, en drikkedunk af stål, GOTS-mærket tøj og forskellige bæredygtige plejeprodukter er nogle af de gaver jeg selv har givet eller fået i løbet af det seneste år. Nogle gange virker det måske lidt voldsomt at blande sig i sin omgangskreds vaskerutiner. Og så på deres fødselsdag. Men jeg synes faktisk, at der er blevet taget rigtig godt imod de grønne gaver. Og jeg synes selv at det er blevet meget sjovere at finde på gaver. Også selvom det hele måske et lidt langhåret.  

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sundhedsplejersker og høreværn…