Vores rolige jul

Juleaften: Hvad der gik galt, og hvad der gik godt…

Mange voksne har nok et lidt dobbelt forhold til juleaften. Det er på den ene side årets hyggeligste aften, fyldt med traditioner, sange, god mad, gaver og familie. Måske det er derfor, at det også let kan blive en aften, hvor meget bare føles som en katastrofe. En dag man stresser igennem, bare for at blive skuffet over, hvad anstrengelserne egentlig førte med sig. Da jeg i tidernes morgen blev gravid med mit første barn, blev jeg også medlem af et internetforum for mødre. Det var en virkelig ting dengang. Det er lukket i dag, efter at have skrantet i årevis… I stedet er der kommet en facebook-gruppe, men det er ikke helt det samme. En af de hyggeligste ting ved babyforumet var de mange faste tråde, der kom igen og igen. To af dem var “Hvad gik galt juleaften?” og “Hvad gik godt juleaften?”. I den første tråd kunne man beklage sig uden at skulle forklare sig videre. Der var små forglemmelser som julelysene, der aldrig var blevet købt, geléen, der stod urørt i køleskabet og smuttede mandler, der på mystisk vis var forsvundet. Og så var der de lidt større ting, hvor folk var blevet oprigtigt skuffede over, at julemanden havde glemt at komme forbi som aftalt, at svigermor havde siddet og spillet Hay Day på sin telefon hele aftenen, eller at manden havde glemt at købe en julegave til dem. I den anden tråd var der frit lejde til at blære sig og glæde sig over alle de ting, der gik godt. Over de artige børn, den lækre gourmetmad, den ekstra betænksomme gave eller den helt rigtige måde at vende juleaften på hovedet på. Jeg kunne aldrig bidrage med nogle særligt sindsoprivende historier i nogen af trådende, men jeg kunne alligevel rigtig godt lide dem. Mest af alt fordi jeg til tider kunne læse, at de samme brugere kunne fortælle om 117 forfærdelige ting i den ene tråd og lige så mange fantastiske ting i den anden. Og dén følelse af at juleaften ikke ENTEN er tragisk mislykket eller eventyrligt magisk, kan jeg godt lide. Nogle gange er den begge ting på en og samme gang. Og i år havde vi nok en af de juleaftener, hvor meget egentlig gik galt, men alt alligevel var rigtig dejligt.

Hvad gik galt juleaften?-listen:

  1. Afbud
    Vi har aldrig været så få juleaften, som vi var i år. Egentlig havde vi måtte sige nej tak til at holde jul med noget familie, fordi vi simpelthen ikke havde plads til at være så mange. Men i løbet af december, blev det på grund af sygdom klart, at vi ikke blev særlig mange juleaften. Vi var 9, og det var i sig selv egentlig ret fint. Men vi savnede selvfølgelig dem, der ikke kom, og det var lidt svært.
  2. Alene om maden
    Det betød også, at jeg var helt alene om maden, mens min mand skulle passe børn og rydde op. Og det gør jeg aldrig igen! Så er det sagt. Der er simpelthen ikke nok timer på dagen eller blus på komfuret til at lave mad til vores familie. Vi spiser for eksempel både risalamande (med frisklavet jordbærsauce), risengrød og vegansk risengrød til forret. Og derfra er tonen ligesom sat. Aldrig mere! Næste år hører jeg, at mine forældre inviterer. Ellers skal de være velkomne til at lune maden her klokken kvart i seks.
  3. Baby-bræk
    Og grunden til at det virkelig var svært at få madlavningen til at fungere, var at vores mindste lille mus, var pylret hele dagen. Hun ville helst bare være på armen eller sidde og blive ammet. Og så skulle hun selvfølgelig have lov til det. Men da vi ved tre-tiden tog i kirke, kastede hun op udover sig selv, autostolenog dem indenfor den nærmeste radius. Det var så voldsomt, at det næsten var sjovt. Næsten. Vi er stadigvæk syge, forresten.

Hvad gik godt juleaften?-listen

  1. Rolig aften
    Fordi det kun var vores børn juleaften, var den også en hel del mere rolig en sædvanlig. Der var tid til at åbne gaverne i fred og ro, og der var tid til at lege med dem. Der var heller ikke mere støj, end at man kunne sidde og snakke helt stille og roligt sammen. Det var faktisk rigtig hyggeligt.
  2. De artige børn
    Okay, artige er så meget sagt. Men de var virkelig søde alle tre. Glade, kærlige og utroligt taknemmelige for deres gaver. Måske fordi de to store fik brugt det meste af dagen på at hygge med deres savnede moster, mens min mand og jeg skiftedes til at tackle julemiddag, borddækning og vores lille baby-gnavpot.
  3. Gaverne
    Jeg har tidligere skrevet om pigernes gaveønsker herinde, men min mand og jeg fik jo også gaver. Jeg er faktisk blevet så gammel, at jeg kan værdsætte et gavekort, som jeg fik af min mormor. For ikke at tale om den kurv med økologisk mad og den historisk korrekte tætningsliste som vi fik af mine forældre (vi bor i et smukt, gammelt og tilsvarende utæt hus). Af min mand fik jeg en helt fantastisk Almitra Tattva vikle, som jeg slet ikke havde turde håbe på. Den er helt utroligt smuk og lækker. Og selvom den er meget tynd og let, så bærer den som en drøm. Min datter sov flere timer i den juleaften, og hun føltes på intet tidspunkt tung at bære. Jeg fik også en virkelig smuk gave af min søster, der er glaspuster. Hun gav mig og min mand et glasfad med stjernebillederne og et gavekort på 10 drikkeglas, som vi selv kunne væge hvordan skulle se ud. Jeg føler mig virkelig heldig.

2 kommentarer

  • Jeg er for nylig begyndt at læse med hos dig, synes det er inspirerende at høre om dine tanker.

    Ærgeligt at julen ikke blev helt som forventet, øv!

    Jeg elskede julen som ung, men synes faktisk den er lidt anstrengende nu.

    Trods det, så rigtig glædelig jul til jer:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak for de søde ord! Og glædelig jul til dig også!
      På trods af alt der “gik galt”, havde vi faktisk en rigtig hyggelig aften. Jeg er ked af, at julen er ikke er det samme for dig, som den engang var.. Det kan virkelig være noget af en balancegang mellem tårnhøje forventninger, og hvad der rent faktisk er hyggeligt i praksis.
      Super fin blog du har forresten, der skal jeg da også til at læse med… 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores rolige jul