7 grønnere gaveidéer

Børnesikker chokoladekage med chokoladecreme

Jeg elsker chokoladekage! Eller. Jeg elsker denne her chokoladekage. For jeg er virkelig glad for chokolade med chokolade på. Desværre synes jeg tit, at chokoladekager er for tørre og kedelige til, at jeg gider spilde tid på dem. Så vil jeg hellere bage en brownie. Men denne her er en undtagelse. Og så kan den endda laves vegansk. Og er perfekt at lave med børn. Med lidt hjælp kan min ældste datter sagtens lave den selv, og begge mine store piger havde en fest med at pynte kagen. What’s not to like? Jeg har lavet kagen i en lille bradepande, et stort lasagnefad, en gigantisk “muffinform” og som på billedet, i to runde springforme. Opskriften her tager udgangspunkt i det sidste – for det ser bare festligt ud:

Opskrift på chokoladekage med chokoladecreme

Ingredienser i kagen:

  • 1 spiseske eddike
    3 dl mælk (alm. eller plantedrik)
  • 4 dl mel
    5 dl sukker
    2 dl kakao
    1 1/2 tsk natron
    1 tsk salt
  • 2 store æg (eller en stor, meget moden banan og 2 tsk bagepulver)
    1 dl (90 gram) smeltet smør (eller smørbart)
    1 spiseske vanilleekstrakt
  • 2 dl kaffe (eller kakaomælk, hvis man absolut ikke kan udstå kaffe)
  • 200 gram hakket, mørk chokolade

 

Ingredienser i chokoladecremen:

  • 225 gram blødt smør (eller smørbart)
  • 9 dl (450 gram) flormelis
    1 dl kakao
  • 1 tsk salt
    2 tsk vanilleessens
    4 spsk mælk (eller plantedrik)
  • Evt. 50 gram smeltet og afkølet chokolade eller 1/2 dl ekstra kakao

 

Kagebundene laves:

  1. Tænd ovnen på 175 grader.
  2. Bland mælken med eddike, og stil den til side.
  3. Sæt vand over til kaffe.
  4. Smør kageformene eller for dem med bagepapir, jeg gør som regel det sidste. Denne gang brugte jeg to kageforme på 22 og 17 cm, men en enkelt (større) form eller to lige store forme kan også sagtens bruges.
  5. Pisk mel, sukker, kakao, salt og natron sammen i en stor skål.
  6. Tilsæt æg, smeltet smør, vanilje og mælkeblandingen, og pisk indtil der ikke er klumper i dejen.
  7. Rør forsigtigt den varme kaffe i dejen. Dejen ser meget tynd ud, men det er helt fint. Når kaffen er rørt ud, og dejen er kold igen, røres den hakkede chokolade i.
  8. Dejen hældes i formene. Sørg for at få lige meget chokolade i hver form. Kagen bages i midten af ovnen, indtil man kan stikke dem med en tandstik og kun få lidt dej med op. Kagen må meget gerne være lidt klæg i midten. I mine forme skulle den lille have 45 minutter og den store 50 minutter. Lad kagerne køle et kvarters tid i formene. Vend dem derefter ud på en rist med bunden op, og lad dem køle helt af her. Det er vigtigt, at kagerne er helt kolde, før man putter smørcreme på, det kan sagtens tage et par timer i sommervarmen.

 

Chokoladecremen laves:

  1. Pisk smørret et par minutter med medium hastighed.
  2. Tilsæt kakao og 4-5 dl flormelis og pisk langsomt smørcremen sammen.
  3. Tilsæt salt, vanille og mælk.
  4. Tilsæt det sidste flormelis, indtil smørcremen har en god fast konsistens.
  5. Tilsæt evt chokolade eller ekstra kakao, hvis du godt kan lide en intens chokoladesmag, men husk at kagebundene også er ret kraftige i smagen.

 

Kagen samles:

  1. Den største kagebund lægges på et fad og smøres op med smørcreme. Der er rigeligt med creme til kagen og absolut ingen grund til at være nærig.
  2. Den mindste kagebund placeres i midten og fastgøres evt med tre grillspyd, der er skåret af i en tilpas længde. Det er egentlig kun nødvendigt, hvis den skal transporteres. Den øverste del af kagen smøres op. Man kan selvfølgelig gøre det selv, men man kan også invitere børnene til at gøre det. Smørcremen er ret nem at arbejde med, og kagen smuldrer ikke let, så en 4-årig kan sagtens gøre det. Med et lidt “rustikt” look til følge.
  3. Kagen pyntes med chokoladeskræller, pæne chokolader eller friske bær.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

7 grønnere gaveidéer