Fri skærm til børnene

Unschooling-ressourcer

Unschooling kan være lidt af en jungle at finde ressourcer i. Jeg syntes i hvert fald selv, at det var ret uoverskueligt at finde gode bøger og andre ressourcer, da vi for halvandet år siden begyndte at deschoole. Det skyldes måske til dels, at der er relativt få mennesker, der unschooler på verdensplan, sammenholdt med at unschooling kan være lidt hypet i visse kredse, hvilket kan være med til at udvande begrebet lidt. Jeg har herunder linket mine favorit-ressourcer – bøgerne enten til bibliotek.dk, eller hvis det ikke var muligt, bogpriser.dk. Det er langt fra en komplet liste over alt hvad der er skrevet om unschooling, men nogle af mine yndlingsbøger og favoritsider. Skriv endelig en kommentar, hvis du har andre anbefalinger.

Hvor skal jeg begynde?

Hvis du er helt ny i unschooling og gerne vil vide mere om det, vil jeg anbefale dig at starte med Pam Laricchias eller Sandra Dodds ressourcer herunder. Eller med Facebook-gruppen Radical Unschooling Q&A.

Bøger

“Sandra Dodds Big Book of Unschooling” af Sandra Dodd

En fantastisk bog som jeg varmt vil anbefale til alle, der er nye i unschooling. Den er kærlig, kontant og dejligt konkret. Sandra Dodd har unschoolet sine tre, nu voksne, børn og holdt utallige foredrag om unschooling. Bogen består af en masse ultra korte kapitler, hvilket gør den fantastisk at slå op i. Kapitlerne egner sig også godt til at læse og diskutere med børnenes anden forælder.

“What Is Unschooling?” af Pam Laricchia

Pam Laricchias introduktion til unschooling er også et rigtigt fint sted at starte, hvis man er nysgerrig på, hvad unschooling egentlig er for en størrelse. Bogen besvarer nogle af de mest grundlæggende spørgsmål om unschooling på en virkelig fin facon. Den kan hentes som gratis e-bog, hvis man tilmelder sig Pams nyhedsbrev.

“The unschooling Journey: A Field Guide” af Pam Laricchia

Denne bog er Pam Laricchias fantastiske spin på at anskue forældres rejse ind i unschooling på samme måde, som man analyserer gamle myter og heltesagn. Lyder det lidt langhåret? Det er det måske også. Men det er muligvis også min yndlingsbog. Den er nemlig også tankevækkende, konkret, håndgribelig og vidunderligt udviklende. Pam diskuterer alt fra det første møde med unschooling til omverdens reaktioner på valget om at unschoole og livet derefter. Og så stiller hun undervejs refleksive spørgsmål, som der i bogen er gjort plads til at man kan besvare og skrible videre på.

“Unschooling Rules” af Clark Aldrich

En kort og letlæst guide til unschooling. På nogle punkter er den måske lidt for kort og letlæst, og den har en tendens til at lægge sig lidt mere op ad Sudburry end egenlig unschooling. Men det er stadig en fin og hyggelig intro til unschooling, der også vil egne sig fint som gave til bedsteforældre eller andre nysgerrige.

“Teach Your Own” af John Holt

John Holt grundlagde termen unschooling, og der er bare så mange fantastiske overvejelser i bogen, som jeg ikke ville være foruden. John Holt havde dog ikke selv børn, og har derfor ikke selv unschoolet. Det kan man godt mærke ved, at hans bøger er ikke altid helt så praksisnære, som man måske kunne ønske sig, men alle hans bøger er bestemt værd at læse. Hvis jeg kun kunne vælge én, må det være Teach your own. Bogen jeg linker er vist ikke helt samme udgave som min. Ikke desto mindre er den lidt af et mustread, selvom den måske ikke behøver at være den første, du læser.

Podcasts

Exploring Unschooling

Hver uge får Pam Laricchia besøg af en ny unschooling-forælder, som hun interviewer om store og små glæder og udfordringer i unschooling-livet. Det er der blevet en fantastisk podcast-serie ud af, som faktisk også kan ses på YouTube. Hver episode bliver også transkriberet til punkt og prikke, så man kan læse det i podcastbeskrivelsen og på Pam Laricchias hjemmeside. Toke og jeg har været glade for at høre det samme afsnit af podcasten samme dag. Jeg hører det tit spredt i løbet af dagen, mens Toke gerne hører det, når han kører hjem fra arbejde, hvilket for os har været en rigtig fin måde at diskutere unschooling og hjemmepasning på.

Kulturkritisk Forums podcast om unschooling

Kulturkritisk forum handler ikke kun om unschooling, men unschooling er et emne der af og til bliver behandlet både på Kultukritisk Forums hjemmeside. Der er også en enkelt episode om unschooling i podcasten som du finder samme sted.

Film

Being and becoming

En fransk dokumentar, der udforsker unschooling på smuk og rørerende vis. Den havde måske været mere informativ, hvis den havde gået lidt mere kritisk til unschooling og hjemmeundervisning. Det gør den ikke. Den anlægger mere en “venlig begynders” syn på unschooling. Når det er sagt, er der mange gode, tankevækkende og gribende øjeblikke i dokumentaren, og den er bestemt værd at se. Måske især hvis man har brug for at træffe valget om at unschoole med lidt ekstra ro i maven. Den kan lejes på vimeo.

Hjemmesider og blogs

SandraDodd.com

Hvis du nogensinde kommer til bunds i Sandra Dodds massive samling af blogindlæg, citater, samtaler og hjemmeside-skriblerier, så tager jeg hatten af for dig. Hendes hjemmeside synes endeløs, og er på trods af det lidt rodede layout fuld af guldkorn, du ikke vidste, at du havde brug for. Den har heldigvis også en søgefunktion, hvis du leder efter svar på noget specifikt. Selv er jeg gladest for “random“-funktionen, hvor man bliver sendt hen på en tilfældig side.

Living Joyfully

Living Joyfully er Pam Larrichias hjemmeside og blog om unschooling. Jeg er især glad for hendes blogindlæg, hvor hun skriver varmt og nærværende om at leve og lære uden skole. Du kan også finde en masse anbefalinger til videre læsning på Pams hjemmeside.

Unschooling.dk

Morten Holmstrup er læringskonsulent og tidligere formand for Fri Læring. Og så har Morten unschoolet sine børn. Han deler ud af nogle af de mest grundlæggende principper bag unschooling på hjemmesiden. Du kan også finde anbefalinger til videre læsning hos ham, der rummer en virkelig interessant liste over forskning i unschooling. Og så er siden på dansk, hvilket jo er lidt af en luksus i unschooling-sammenhænge.

Just add light and stir

Sandra Dodd har ikke kun en hjemmeside. Hun har også en blog. Og den er næsten lige så fuld af guldkorn som hendes hjemmeside. Ligesom på hendes hjemmeside er jeg særligt glad for den lille “Random Discovery”-funktion øverst i højre hjørne, der sender en ind på en tilfældig blogpost.

Yes I Can Write 

Er en virkelig fin blog skrevet af en kvinde, der blev unschoolet som barn. På bloggen deler hun mange skønne kulturkritiske indlæg såvel som indlæg om unschooling og læring udenfor skolesystemet. Mit favoritindlæg er nok hendes 12 misforståelser om unschooling. Dét, og så selve titlen på bloggen.

Sociale medier

Sandra Dodds facebookgrupper

Sandra Dodd har stået som moderator for en række Facebook-gruper, hvor hun sammen med en række med-moderatorer har givet unschooling-råd på folks konkrete problemstillinger. En slags brevkasse-format. Tonen er kontant og svarene går lige til sagen… Hvilket er grunden til at jeg har været så glad til at læse derinde, men aldrig selv har stillet et spørgsmål. Der er, så vidt jeg ved, ikke nogen af dem, der er aktive for tiden, men man kan stadig søge og læse sig igennem massevis af tankevækkende overvejelser og problemstillinger. At læse sig igennem andres problemer i Sandras grupper var mit første dybdegående møde med unschooling, og en virkelig god måde at udfordre mange af mine egne tanker og overvejelser. Hendes arkiverede facebook-grupper tæller bl.a. Unschooling Discussion 2021 Read the rules, Unschooling Discussion 2020 og Radical Unschooling Info. Bare søg på “bed times”, “math” eller “candy” og se hvad der dukker op af gode råd.

Radical Unschooling Q&A

En rigtig fin, aktiv facebookgruppe der i bedste brevkasse-stil hjælper medlemmerne med at finde unschooling-løsninger på dagligdagens store og små udfordringer. Den er bestemt værd at læse med i, uanset om man har lyst til selv at spørge derinde eller ej. Ligesom Sandra Dodds Facebook-grupper kan tonen dog virke ret hård ved første øjekast. Svarene bliver ikke pakket ind i “du gør det bedste, du kan” eller andre sukkersøde formuleringer. Der bliver simpelthen svaret på, hvordan man kan gå til situationen ud fra unschooling-filosofien, hverken mere eller mindre.

Unschooling Danmark

I modsætning til de amerikanske facebook-grupper, jeg har henvist til, bliver den danske unschooling-gruppe modereret en del mildere. Det gør tonen en del rarere og mere imødekommende, hvilket bestemt er en fordel. Men det gør også, at nogle kommentarer og spørgsmål måske ikke er helt i tråd med unschooling som sådan. Det er derfor en rigtig god ressource til viden om hjemmeundervisning og unschooling i Danmark, men måske ikke mit førstevalg til at lære om unschooling i sig selv.

Danske Instagrammere

Der er en del danske instagrammere, der deler om deres hverdag med unschooling. En Instagram-profil kan selvfølgelig ikke stå alene, men den kan rumme meget inspiration og give en vigtig følelse af, at man ikke er Palle alene i verden. Jeg deler selv ud af vores unschooling-rejse på profilerne hyggehippie.dk og hippie_leg. Derudover kan jeg også varmt anbefale en lang række profiler. Men listen er så lang, at det næsten bliver et indlæg i sig selv. Hvis jeg kommer til det, vil jeg linke til listen her. Indtil videre er hashtagget #unschoolingdanmark et fint sted at starte.

Ikke-helt-unschooling

Bare fordi man unschooler, betyder det selvfølgelig ikke, at man kun kan hente viden fra unschooling-centrerede ressourcer. Når det kommer til litteratur om børn, er jeg er især glad for at læse om tilknytningsbaseret forældreskab. Der kan jeg bla. Anbefale bøgerne:

Hold On To Your Kids af Gordon Neufeld og Gabor Maté

Banebrydende og fantastisk bog om nødvendigheden af forældre-barn tilknytningen langt op i barnets ungdom. En bog om, hvorfor en nærværende familie er vigtigere fundament end børns venskaber med jævnaldrende og konkrete råd til, hvordan man kan styrke tilknytningen til sit barn, uanset hvor gamle de er. Bogen kommer vist på dansk i efteråret 2021.

Rest, Play, Grow af Deborah MacNamara

Eller på dansk: Børns tilknytning gennem udvikling og leg. Bogen tager udgangspunkt i børn i alderen 3 til 6 år men mange af betragtningerne er også fine og vigtige til børn i andre aldersgrupper. Jeg har fået bogen på engelsk og lyttet til den som lydbog på dansk via eReolen, og er rigtig glad for begge versioner.

Free to Learn af Peter Gray

Bogen tager ikke udgangspunkt i unschooling i helt samme forstand som de andre ressourcer, jeg nævner, men advokere for en mere fri tilgang til læring i skoler, som man kender det fra f.eks. Sudbury skoler. Bogen har alligevel en række gode pointer, der er relevante for unschoolere, bl.a. om hvordan børns følelser skal tages alvorligt og hvordan børn lærer gennem leg. Du kan læse nogle af Sandra Dodds roser og kritikpunkter af bogen her.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fri skærm til børnene