Halvandet, stolt og blefri (næsten da)

Opskrift på lækker, sund, boblende Jun


Jun er en form for fermenteret te ligesom kombucha. Men hvor kombucha er lavet på sort te og sukker, laver man jun på grøn te og honning. Derfor er Jun ikke vegansk. Til gengæld indeholder både grøn te og honning masser af sundhed. Og ligesom sin søster, kombucha, er junen spækket med mave-venlige, sunde, probiotiske bakterier. Jeg synes personligt, at junen smager bedre en kombuchaen, men de minder om hinanden: Syrlige, boblende og med mulighed for en masse lækre smagsvarianter. Derfor er det heller ikke kun en lækker sommerdrik, men en drik der kan nydes året rundt. 

Det skal du bruge, til at lave jun:

Jun svamp, scoby. De kan købes flere steder online eller måske overtages, fra en du kender.
2-4 spsk økologisk grøn te. Jeg laver oftest jun med Sencha-te, og der bruger jeg omkring 2 spsk te, som jeg lader trække længe.
150 gram honning
Evt smagsgivere. Jeg har brugt kvædete, jasminte, myntete, halve citroner og ingefær.
Glasbeholder med taphane, en glasskål, en gryde, en si samt en lang grydeske eller rørepind.

Opskrift på Jun-Kombucha

  1. Skyl jun-svampen grundigt under lunkent vand og læg den til side i en glasbeholder med ca. 3 dl jun.
  2. Tap resten af din jun på flasker. Jeg sier min jun igennem en nøddemælkspose eller et viskestykke, for at undgå honningrester. Den jun, der ligger under taphanen, er oftest for grumset til, at jeg bruger den.
  3. Skyl glasbeholderen grundigt af.
  4. Kog vandet op og lad det afkøle til 80 grader i en gryde.
  5. Tilsæt den grønne te og eventuelle smagsgivere. Lad det trække mindst et kvarter, men gerne længere. Hæld teen op i din glasbeholder igennem en si.
  6. Når temperaturen er under 40 grader røres honningen i. Rør indtil honningen er helt opløst.
  7. Når temperaturen har nået stuetemperatur (omkring 25 grader) tilsættes junsvampen og de 3 dl jun, som den har ligget i. Glasbeholderen lukkes, evt med et viskestykke under låget og stilles væk fra direkte sollys.
  8. Efter en uges fermentering er den næste portion jun klar til aftapning. Tap lidt fra taphanen og smag dig frem til, hvor længe den skal have.
  9. Tilsæt evt nye smagsgivere til din jun, før du drikker den. Man kan bruge alt fra krydderurter til juice eller bær. Den kan fortyndes med danskvand, hvis man synes, at den er blevet for kraftig i smagen. Der er også nogle der tilsætter ekstra honning til deres jun her, men jeg kan godt lide den syrlig. For tiden med mynteblade og hindbær.

Ekstra tips

  • Overvej om svampen skal deles, hver gang du skyller den. Den begynder oftest selv at dele sig, når den er over 2-3 cm høj, men skal nogle gange hjælpes lidt på vej.
  • Den del af svampen du ikke beholder, kan smides i komposten eller gives til en ven, der vil forsøge sig med jun. Traditionelt har man også brugt dem til skosåler, men så meget har jeg ikke givet mig hen til jun-bryggekunsten.
  • Det er meget vigtigt at undgå sæberester, både når du vasker hænder og når du vasker glasbeholderen af.
  • Jun-svampen må ikke komme i kontakt med metal.
  • Hvis man vil sætte fart på jun-brygningen, kan man starte med at koge en enkelt liter vand (ved trin 4) og tilsætte en liter koldt vand når teen har trukket (ved trin 6).
  • Giv din jun-svamp et navn. Er det fjollet og kikset? Ja, selvfølgelig. Får det dig til at passe bedre på svampen? Ja, jeg kan jo ikke lade Gærda dø, vel? Junita ville aldrig tilgive mig.
  • Junen kan drikkes som den er, eller med flere smagsgivere. Den kan også bruges i smoothies. Hvis en rest jun har stået lidt længe, bruger jeg den, når jeg bager boller.
  • Jun og kombucha indeholder ligesom cider en meget lille smule alkohol, men ikke nok til at tælle som en alkoholisk drik.
  • Hæld ikke for meget jun på dine flasker, men efterlad et par cm med luft i toppen. Den jun, jeg laver, er der som regel en del brus i.
  • Du kan naturligvis lave en lige så stor eller lille portion, som du ønsker.
  • Min jun plejer fint at kunne holde sig, til jeg har lavet en ny portion, altså en uges tid. Junen fermenterer videre i flasken, dog langsommere end sammen med svampen, så den bliver syrligere med tiden.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Halvandet, stolt og blefri (næsten da)