Skoldkopper, stofbleer og renlighed.

8 ting jeg vil ændre ved vores have

Det er begyndt at blive forår. Den tid på året hvor solen vender tilbage, hvor blomsterne titter frem og hvor jeg bliver frustreret over, hvor lidt vi bruger vores have. Ikke at vi aldrig er i den. Men jeg kunne godt tænke mig, at vi brugte den en del mere. Da vi flyttede fra lejlighed til hus for 3 år siden, var jeg sikker på, at vi ville bruge haven hele tiden. Hver dag. Jeg har haft to barndomshjem. Det ene hus havde en stor have, med dele vi brugte meget, og andre dele hvor vi næsten aldrig kom. Det andet hus havde en lille byhave, hvor hver en krog var udnyttet. I begge huse brugte vi haverne meget, året rundt. Om sommeren var haverne nærmest en del af husene, hvor vi spiste, slappede af og legede. Helt sådan er det desværre ikke blevet, efter vi selv har fået en have. Jeg har ikke noget imod, at den ikke er særlig stor. Det er jeg faktisk ret glad for, mine manglende grønne fingre taget i betragtning… Men vores have fungerer bare ikke særlig godt for os. Derfor er der en del ting, som jeg vil ændre ved den. Og gerne snart. Nogle ved jeg ikke, om jeg når det her forår. Andre er mere realistiske. Ikke desto mindre er der 8 ting, som jeg helt bestemt gerne vil have ændret ved vores have:

 1. Voksenhule
  En af de vigtigste ting, som vores have mangler, er et hyggehjørne. Husene ligger ret tæt på vores vej, og man kan godt føle sig lidt overvåget fra alle sider, når man sidder i haven. Det er egentlig noget pjat, for jeg kan sagtens synes, at det er hyggeligt at slappe af i en offentlig park – eller alle mulige andre offentlige steder for den sags skyld. Og vi har nogle frygteligt søde naboer. Men jeg synes faktisk, at det er svært at slappe helt af i vores have. Jeg tror derfor, at vi skal have lavet en hule af en art. Om vi bygger et pergola-agtigt monstrum op, eller om vi bare finder en stor parasol på dba, ved jeg ikke helt. Men jeg vil have en hule.
 2. Nytteplanter
  De tidligere ejere af haven (og huset) havde et lidt andet forhold til roundup og deslige, end vi har. Vi er sjuskehovede-typerne, der hellere vil have et torneroseslot indhyldet i mæltebøtter og tidsler, end at slække lidt på økoidealerne i vores have. Jeg er faktisk ret glad for både mælkebøtter og tidsler. Jeg er også ret glad for ærter, blåbær, hindbær og andre begyndervenlige nytteplanter. Men indtil videre har de måtte holde sig til altanen, hvor de er blevet plantet i købejord fri for kemikalier. Men i år tror jeg, at jeg våger pelsen…
 3. Dyrehjørner
  Vi begyndte på at bygge insekthoteller sidste år, men blev aldrig rigtigt færdig med dem. Det skal vi i år. Det lyder måske ikke så hyggeligt med ekstra insekter i haven, men udover myg og hvepse er insekter hjerteligt velkomne i vores have. Man kan selvfølgelig også købe insekthoteller, der allerede er bygget, så om ikke andet har vi en backup-plan.
 4. Blomsterduft
  Vi har et hjørne af haven, der er fyldt med roser, syrener og lavendler. Og jeg elsker det hjørne. Jeg er derfor ret sikker på, at jeg gerne vil have flere duftende blomster ind i haven. Men jeg er ikke helt sikker på hvilke. Vi havde nogle knopurt-blomster, da jeg var barn, der duftede af blommer, sol og lidt af petit danone-yoghurt. Så dem vil jeg prøve at finde. Og en jasmin. Helt sikkert også en jasmin. Og nogle flere lavendler. Og.. Jeg tror faktisk ikke, at det bliver et problem, at finde på blomsterdufte som jeg gerne vil have..
 5. Vasketøj
  Det er et lidt kedeligt punkt, men også et ret vigtigt et, med børn og katte og stofbleer og hele molevitten. Vi har to spinkle, hvide vasketøjsstativer, som vælter hver gang, det blæser en lille smule. Det er ikke ideelt, for at sige det mildt. For vi vasker en del. Samtidig kunne jeg virkelig godt tænke mig at bruge den del af terrassen, hvor vi tørrer tøj til nogle lidt sjovere ting. Det er nemlig den eneste del, der er overdækket. Og hvis vi skal bruge haven mere, kunne det være rart at have et havebord der. For lige nu orker vi ikke at spise ude, hvis det ser ud til regn. Og det gør det statistisk set relativt ofte i Danmark. Jeg ved ikke, om vi skal have tørresnore, et faststøbt tørrestativ eller om vi bare skal flytte vores hvide skrumler. Men noget må gøres.
 6. Bi-tallerken
  Apropos velkomne insekter, så vil jeg meget gerne have flere bier i haven. Min far er hobby-biavler og vores ældste datter er allerede så småt begyndt at gå med sin biavler-morfar “i bierne”. Og hun mener altså virkelig godt, at vi har plads til en bitallerken eller to i baghaven. Det kalder min far de store bede han anlægger til sine bier, fyldt med forskellige planter som bierne kan lide at trække på. De har nok en radius på mindst 5 meter, og det er IKKE noget vi har plads til. Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan plante bi-venlige blomster, for at styrke de lokale summende væseners chancer. Men det bliver nok nærmere en bi-underkop.
 7. Mere grønt
  Vores have har mange fliser. Som i utroligt mange. Hvilket er ret uheldigt, kombineret med vores manglende passion for at luge. Vi vil helst fjerne nogle af fliserne for at få noget mere græsplæne leg og boldspil, men det virker fuldstændig uoverskueligt at begynde på. Og vi vil under alle omstændigheder kun kunne fjerne en lille del af fliserne, hvis vi ikke skal i gang med at vælte havemure og nedrive udhuse. Og det skal vi ikke. Jeg kunne til gengæld godt tænke mig at få nogle højbede op på nogle af flisefladerne. Bare for at få lidt mere grønt.
 8. Ufærdige projekter
  Jeg gik i gang med at male børnenes klatrestativ, før jeg blev gravid med Lille A. Og jeg kan ikke male det endnu, fordi jeg stadig ammer. Meeeeen. Det gør min mand jo ikke. Og vi har en hel del projekter, som vi egentlig godt kunne tænke os at få gjort helt færdige i år. Nok også før vi begiver os i kast med så frygteligt meget andet. Det ER bare en hel del sjovere at gå i gang med projekter, end det er at fuldføre dem…

 

Er der nogle ting som du gerne vil have ændret i din have i år?

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skoldkopper, stofbleer og renlighed.