Når børnene ikke tror på julemænd og nisser…

Julebag: 6 favoritter

Jeg elsker at bage. Og i december kan det stikke helt af, hvis ikke jeg passer på. Jeg kunne faktisk stå og bage småkager hver eneste dag, hvis ikke det var fordi, at kagerne også skulle spises. Og at jeg trods alt ikke kan holde til at spise et kilo småkager om dagen helt selv. Jeg har prøvet, og det holdt ikke hele december. Og så er der det med tiden. Jeg har jo egentlig tid nok, efter jeg er begyndt at gå hjemme. Men børnene vil også gerne lave en masse julekrea, og min mand vil frygtelig gerne lave noget andet i december måned, end at vaske røremaskinen af og skrabe kagedej af køkkengulvet. Der er bare noget virkelig hyggeligt og julet ved at stå og trille pebernødder, til ens håndflader føles som om, de er ved at falde af resten af hånden. Det er den allerreneste form for julehygge!

De 6 kager herunder er mine egne julekagefavoritter. Når jeg selv skal bage altså. Klejnerne overlader jeg til min mor, og havregrynskuglerne til min svigermor, for det er de virkelig bedre til. Og så er der vanillekransene. Dem køber jeg. Og hvis du havde set de usle vaniljeklatter, som jeg år efter år har prøvet at gøre bare lidt pænere, så ville du støtte mig i den beslutning. Til gengæld har jeg planer om at bage enten et honningkage- eller peberkage-hus i år… Men tilbage til de 6 kager, som jeg rent faktisk bager:

 1. Pebernødder
  Jeg kan lide de fleste pebernødder, men når jeg bager dem selv, er det næsten altid Lagkagehusets Pebernødder, som jeg vender tilbage til. De er sprøde, lækre og så tilpas krydrede til, at børnene lader min mand og jeg få de fleste. Skøn opskrift!
 2. Engelsk frugtkage
  Jeg laver næsten hvert år en engelsk, lagret frugtkage efter BBC’s opskrift. Men ikke i år! Jeg glemte helt at gå i gang med den, og efterårsferien er desværre sidste udkald… Jeg overvejer nu næsten at gå i gang med næste års frugtkage… Meeeeen, jeg tænker, at sådan en kage kan nå at drikke rigtig meget cognac i løbet af et helt år… Så jeg håber nok bare, at jeg husker det til næste efterår.
 3. Honninghjerter
  Noget jeg til gengæld huskede at gå i gang med i år, er honninghjerter efter Claus Meyer’s opskrift. Eller, jeg lavede faktisk fordejen sidste jul, og gemte den sammen med julepynten. Jeg nåede længe at spekulere over, hvad det mon var jeg havde gemt under guirlanderne, – ler? modellervoks? er det dårligt? – indtil det gik op for mig, at det var honning og mel. Man behøver selvfølgelig ikke at være i HELT så god tid. Men min ammehjerne er taknemmelig for, at fordejen er lavet i år. Så skal jeg bare i gang med kagerne. Snart!
 4. Peberkager
  Altså kagemænd og kagekoner med glasur. Jeg kunne egentlig godt undvære peberkagerne, hvis ikke det var fordi, at det er så hyggeligt at lave små katte, hjerter og sommerfugle sammen med børnene. De er også ret fine på juletræet. Jeg har prøver nogle forskellige opskrifter i håbet om, at finde en jeg ikke kunne undvære. Børnene elsker dem alle, og jeg er ikke rigtig til nogen af dem. I år prøver jeg Amo’s Peberkager – dejen står faktisk i køleskabet og venter på at blive brugt.
 5. Engelsk chokolade-pudding med hel appelsin
  Jeg ved ikke, om jeg laver den i år… Jamie Olivers pudding fra Det er bare glade dage. Det bliver i hvert fald ikke juleaften, for vi bliver kun 11 i år, børn inklusiv, og det er en kage, der ikke falder i alles smag… Men jeg er selv ret glad for den her kage. Den er besværlig. Den skal koges. Den lykkes ikke hver gang. Men det er det hele værd, når man skærer den igennem og ser appelsinen i midten, omgivet af snasket chokoladelækkerhed. Mums.
 6. Kanelkager
  Det er faktisk den eneste opskrift, som jeg ikke har kunne finde på nettet eller i en kogebog, så måske jeg lægger den herind. Det er nemlig en af mine absolutte yndlingsopskrifter. De smelter på tungen og er slet ikke til at stå for..

 

Skal du også bage i år?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når børnene ikke tror på julemænd og nisser…