Om at savne skolen...

Genbrugskrea: 12 ting

Jeg er ret glad for jule-krea. Så længe jeg kan huske, har jeg hvert år klippet, klistret og flettet mig igennem december. Jeg er glad for efteråret. Det er jeg virkelig. For det smukke, gyldne, september-oktober-efterår. November synes jeg derimod er mørk og hård. Så jeg snyder lidt, og går igang med jule-adventshyggen lidt før tid. Der er simpelthen ikke noget, der kan vende de mørke dage til hyggedage som en gang klippe-klistre. I hvert fald ikke for mig.

Derfor plejede jeg også at købe stort ind af krea-materialer før jul. Jeg synes stadig, at det kan være helt fint, at købe lidt ting til jule-krea. Men som årene går, er jeg begyndt at supplere mere og mere op med genbrugsmaterialer. Det sparer miljøet, og jeg synes faktisk tit, at det ser endnu finere og hyggeligere ud sådan. Der er ikke nogen manual børnene skal følge, ikke noget billede som kreationerne skal leve op til og ikke nogen andre, der har HELT det samme.

I dag havde PePe Nisseline med hjem fra skole, så vi gik i gang med årets julekrea. Vi har som regel en krea-kurv stående fremme i stuen, så vi kan kaste os over det, så snart lysten melder sig. Jeg kan bedst lide krea-ting uden maling og glimmer, også når det er jul. Både fordi der er nogle sundheds- og miljø-overvejelser på spil, men også fordi det er dejligt med projekter, der ikke kræver det helt store i afdækning og oprydning. Ting man bare kan tage frem og hygge sig med i et kvarters tid eller to. Indtil videre har vi planer om at lave de her 12 ting:

  1. Lysestager
    Lysestager af gamle syltetøjsglas er super fine. Vi limer dem til og ruller dem i sukker. Vi binder bånd om. Vi maler på dem. Vi dekorerer dem med blade eller papir. Eller vi lader dem bare stå, og sætter et lys i bunden i det pureste sne-salt.
  2. Lanterner
    I år har jeg også tænkt, at vi skal prøve at lave lanterner af konservesdåser. Det er lidt samme koncept som syltetøjsglassene, men hvor man prikker huller i dåserne, så der kommer et fint mønster.
  3. Papir-snefnug
    Mine piger er virkelig glade for at klippe gækkebreve, og det her er næsten det samme. De kan klippes i stort set hvad som helst, men vi kan godt lide at klippe dem i hvidt papir. Vi bruger derfor som regel noget brugt kopi-papir. Kun fantasien sætter grænser for snefnuggene, og så er de fine at hænge i vinduerne, se bare her.
  4. Julekortspynt
    Hvis vi kan opstøve nogle julekort – eller måske fødselsdagskort – så skal vi helt sikkert også lave dem her. Det er jo egentlig bare to runde stykker pap, som man kan sætte sammen.. Men med mindre børn er det ofte bedre, jo enklere det er. Og hvis man har nogle pæne kort, er det næsten synd ikke at bruge dem til noget. 
  5. Avispapirs-guirlande
    Jeg kan virkelig godt lide guirlander lavet af avispapir. Der er bare et eller andet utrolig hyggeligt over dem. Vi køber ikke selv avis, men vi kan altid få en avis eller to af bedsteforældrene. Lige i år har vi ved en fejl fået gratisaviser i postkassen, og jeg tror faktisk, at der er nok til en hel del guirlander. Og det er vigtigt. Jo længere desto bedre.
  6. Origami
    I dag foldede jeg et lille origami-juletræ, og jeg synes faktisk, at det blev ret fint. Jeg stødte egentlig først på idéen hos Klimakysset. Men jeg kan se på Youtube, at der er mange andre juleting, som jeg også skal prøve at folde. Papiret jeg foldede af, var en side jeg rev ud af en mange år gammel julebog fra Bo Bedre. Men man kan sikkert finde mange brugbare livstilsblade eller kogebøger i den lokale genner. 
  7.  Kagepynt
    Vi har stadig nogle fine kager i trylledej fra sidste år, men vi skal helt sikkert også lave nogle spiselige kager, som vi kan pynte juletræet med. Jeg er ikke så glad for brunkager, så måske jeg snyder, og hænger kanelkager på træet i stedet. Selvom en glasurpyntet brunkage ser lidt mere julet ud.
  8. Strimmelpynt
    Noget af det første julepynt, jeg har lavet i år, er små strimmel-kupler. Jeg har kun set et billede af den her julepynt på en portugisisk blog, som jeg selvsagt ikke forstod et kuk af. Det krævede nu ikke særlig mange instruktioner. Næste gang tror jeg også, at jeg skal prøve at lave nogle kugler at papirstrimlerne. Det er bare nogle virkelig nemme og søde små nips, som jeg let kan klipse sammen, mens jeg hjælper børnene. Jeg bruger igen nogle udklip fra en gammel julebog. Alt papir kan sikkert bruges, men jeg synes, at det er meget rart, at det ikke bliver for tyndt og sjasket. 
  9. Tingel-tangel-pynt
    Hvert år ender jeg også med at lave noget værre tingel-tangel pynt: En gammel ørering uden makker sættes sammen med en fjer og en perle. Et gavebånd flettes og bliver til et julehjerte. Jeg elsker den slags, men vi prøver at holde børnene lidt igen. Ellers kan vi pludselig godt ende med rigtig meget julepynt.
  10. Mosaik-kugler af cd’er
    Jeg er faktisk ikke helt sikker på, om vi har nogle cd’er eller dvd’er tilbage efter vi legede minimalister en måned… Men jeg tror faktisk, at jeg stødte på en stak nede i kælderen. Jeg tror nemlig ikke, at jeg kan bære, ikke at lave bæredygtige diskokugler til juletræet. Og nej. Jeg vil ikke vide, hvad der er i den slags lim. Sshhh, sagde jeg!
  11. Glimmerkugler af gamle pærer
    Apropos farlig lim… Så er der jo det der microplast-problem, med glitter ikke.. Men det er jo på den anden side virkelig et argument for at få opbrugt al glitter i huset, uden at smide det ud? Man kan i hvert fald lave virkelig glitrende glimmerkugler af gamle pærer og… Ja, glimmer. Ellers kan vi også male dem som rensdyr, hvis jeg kan opstøve noget maling. Jeg tror uanset hvad, at det ville være et hit hos børnene.
  12. Juledyr
    Uanset hvad bliver det nok til et juledyr eller to. Rensdyr ud af toiletpapirsruller og kviste. Eller små tykke julemus ud toiletpapirsruller, kviste og papir. De der papruller er faktisk de primære ingredienser i de fleste af juledyrene. Men de er sjove, hyggelige og nemme at lave – lidt ligesom kastanjedyr.

Hvilke jule-krea-dimsedutter skal I lave i år?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om at savne skolen...