Hjemmegående ravnemor

Når amningen driller…

539411dc-592e-4cd7-845e-c59af2b2227aEfter to nemme ammebørn har jeg kæmpet en del med amningen denne gang. To storesøstre, en gang mor-bronkitis og en baby med gulsot og refluks er bare ikke en særlig god opskrift på særlig meget. Amningen går heldigvis bedre nu, men det har fået mig til at tænke over, hvad der egentlig var vigtigt for at få amningen til at fungere. Og over hvor lidt jeg egentlig var klar over netop de ting, da jeg blev mor første gang. Med andre ord, den amme-musthaves-liste, som jeg ville ønske, at jeg havde læst for 7 år siden:

 1. Et ammehjørne.
  Min moster er sundhedsplejerske og en ret klog kvinde. Og hendes bedste ammeråd har været at indrette et ammehjørne med drikkedunk, gylpeklude, puder, lidt spiseligt (hun foreslog frugt, der ligger en pakke kiks og en tom chokoladeæske) og en stak bøger. Jeg ammer de mærkeligste steder, men det er skønt at have et stille hjørne, når amningen skal have lidt ekstra ro for at fungere. Især når min mand og børn kombinerer stopdans  med musikkarussel. Så er det vigtigt at kunne lave en Maude og trække sig lidt tilbage. Husk babyen.
 2. Fint ammetøj.
  Det tænkte jeg egentlig ikke, at jeg havde brug for. Og da jeg havde født vores ældste datter, længtes jeg efter at gå i normalt tøj igen. Men… Bløde ammebh’er er altså bare et musthave… En normal bh giver hverken nem adgang til mælkebaren eller kan strækkes fra en C til en F-skål efter behov. Og der findes mange skønne ammebluser og ammekjoler derude. Selvom det sagtens kan lade sig gøre at amme i en almindelig bluse eller en skjortekjole, så er det bare en klar fordel at kunne amme let og hurtigt uden at risikere en dobbeltsiddet lungebetændelse. Alternativt kan en crop top under en wrap-kjole eller store, tynde halstørklæder, være et nemt mom hack.
 3. Uld!
  Apropos den dobbeltsidede lungebetændelse så elsker jeg uld. Uld på baby og uld i bh’en. Det virker lidt klodset i starten, men ammeindlæg i uld og silke er bare fantastiske. Især dem fra Imse Vimse.
 4. Varmepude
  Til når ammeindlæggene ikke kan holde brystbetændelsen fra døren. Eller til tilstoppede mælkegange. Og gerne sådan en der kan varmes i ovnen og ikke forbrænder dig, når du falder i søvn. For du falder i søvn.
 5. En bog eller to.
  Jeg har lige læst Amning med ESAmetoden. Og den var fantastisk. Ligetil, letlæst og effektiv. Hvis du er hormonel med ammeproblemer et par uger efter fødslen, så start med det sidste kapitel. I de første kapitler lærer du om vigtigheden af den tidlige amning. Det vil du ikke vide noget om, når din 6 uger gamle gulsotsbaby ikke tager nok på. Før det læste jeg Amning: En håndbog til sundhedspersonale. Den ligger på Sundhedsstyrrelsens hjemmeside, og jeg følte mig frygtelig snedig, da jeg læste den. Fordi jeg ikke er sundhedspersonale. Men du bør læse den første.
 6. Et stks støttende mand.
  Eller medkone. Eller mormor. Eller nabo. Eller bare en eller anden der gider skifte din skrigende kolikbabys ble, mens du vasker det værste babygylp ud af håret. Og helst også kan fortælle dig, at du er en fantastisk mor bagefter.
 7. Ammehjælp.
  Din mor, søster, veninde, sundhedsplejerske eller ammevejleder. En du kan ringe til med små og store problemer. Ikke en der overbeviser dig om, at dit barn sulter, fordi det har sovet i to timer. Ikke en der har “Har du prøvet med en flaske?” som standardsvar på alle spørgsmål. Eller som har standardsvar i det hele taget. Og slet ikke en som får dig til at føle dig som en dårlig mor, hvadenten du ammer eller ej.
 8. Samsovningsseng.
  Babynest, seng-i-seng, tremmeseng-op-ad-seng eller hvad der nu virker. Eller en ganske almindelig tremmeseng i et rum for sig selv, hvis det er det, der fungerer for dig. Men afskriv ikke samsovningen lige med det samme. For det er bare nemmere ikke, at skulle bane sig vej gennem et gulv strøet med hjemmesko, legetøj, biderangler og kaninbamser med en sulten baby der vil have mad klokken halv tre om natten.
 9. En Netflix-konto…
  Det lyder måske ikke så Ifavnsk. Det er det egentlig heller ikke. Men en Neflix-konto er en helt klar nødvendighed, for at kunne nyde  amme-marathon nr. 16. Ved mindre man har HBO.
 10. En strækvikle…
  Og en fastvikle… Og en ringslynge. Muligvis også en mei tai eller en klikdims. Noget som du (med tiden) kan amme gående i og som baby kan sove og finde tryghed i, uden at skævvride sine hofteled. Eller… Hvad det nu er de skævvrider. Men: Du vil ikke have en skæv baby.

Mangler jeg noget på listen?

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmegående ravnemor